Hegedűk és borok hétvégéje a Fonóban

Grund

2015. február 20., péntek 19:15

A Fonó Szalon egy hétvégéje hagyományosan a hegedűké és a boroké. Idén sem lesz másként, most szombaton és vasárnap hegedűkészítők és borászok lakják be a Fonó Budai Zeneházat, megismertetve a közönséget kiváló portékáikkal. A Wine & Violin elnevezésű kétnapos rendezvényen különleges koncertek is várják az érdeklődőket, színpadra lép mások mellett Banda Ádám és Roby Lakatos is.

Negyedik alkalommal kerül fókuszba a hegedű és a bor a Fonó Budai Zeneház télbúcsúztató rendezvényén, a Fonó Szalonon. Február 21-én és 22-én ismét bemutatkoznak a hazai hegedű- és vonókészítő mesterek, valamint a legkiválóbb hazai borászok. Adva van a lehetőség tehát mindenki számára, hogy jó társaságban, kiváló borok mellett megismerje a hegedűk készítésének fortélyait, és kézbe vegye a hazai mesterek munkáit.

„Az a célunk, hogy megmutassuk magunkat – fogalmazott lapunknak Adonyi Iván hegedűkészítő. – Fontos, hogy a zenészek között elterjedjen a híre, léteznek még Magyarországon hegedűkészítők, és készülnek új hangszerek. Kissé sarkítva a dolgot, azt mondhatom, hogy néha még a vezető zenekarok muzsikusai sincsenek tisztában azzal, hogy hazánkban ez máig létező szakma, vagy ha tudnak is róla, nem próbálják ki a hangszereket. A Fonó Szalon remek alkalom arra, hogy a muzsikusok meggyőződjenek róla, itthon igenis készülnek jó hegedűk. Remélhetőleg a környezet fokozza majd a hangulatot, és az események erősítik egymást, a bor pedig feloldja a még megmaradt gátlásokat is.

Adonyi Iván hozzátette, egy hangszerkiállítástól gyors eredményt sosem szabad elvárni. „Vannak minden évben pozitív visszajelzések, de a rendezvény hatásai csak jó néhány évvel később mutatkoznak majd. Lassú víz partot mos.”

A Fonó Szalon utolsó hétvégéjén nem csak a szakma képviselőit várják a szervezők. A kiállított hangszereket mindenki kézbe veheti, kipróbálhatja, a mesterek pedig bevezetik az érdeklődőket a hegedűkészítés rejtelmeibe.

„Sajnos a szakma kissé partvonalon van. Kevesen tudják, hogy pontosan hogyan is készül egy hegedű. A műhelyem előtt a járókelők meg-megállnak, rácsodálkozva a hangszerekre. A legtöbben úgy gondolják, a hegedű gyári körülmények között, futószalagon születik. Úgy is készülnek természetesen, de mi nem azt a vonalat képviseljük” – mondta Adonyi Iván.

A hegedűkészítők szalonja szombat délután ötkor nyitja meg kapuit. Hétkor a Sturcz Quartet lép a Fonó színpadára, nyolckor Banda Ádám ad szólókoncertet. Az estet a világhírű hegedűművész, Roby Lakatos és kvartettje zárja. Vasárnap délután kettőkor nyit a kiállítás, négykor pedig a Hodinka vonósnégyes koncertje várja a közönséget.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.