Héttorony: két hét Makovecz Imre emlékéért

2014. november 4., kedd 13:42

Ma kezdődik a jelenlegi formában harmadik alkalommal megrendezett Héttorony Fesztivál. A kéthetes rendezvénysorozat Makovecz Imre munkássága előtt tiszteleg. A minőségi világzenei és dzsesszprogramoknak a 2011-ben elhunyt építész alkotásai adnak otthont Kolozsvártól Lendváig. A missziós céllal életre hívott Héttoronyról Horváth László fesztiváligazgatót, a Fonó Budai Zeneház vezetőjét kérdeztük.
Sevilláig nyúlnak vissza a Héttorony Fesztivál gyökerei. Az 1992-es világkiállítás Makovecz Imre tervezte magyar pavilonjának üzenete inspirálta Kiss Ferenc népzenészt, a pavilon zeneszerzőjét, hogy az expó tizedik évfordulóján elindítsa a fesztivált. Egy újabb évtizeddel később a rendezvény újjáéledt, és idén már harmadik alkalommal járja be a Kárpát-medencét.

A magyar El Camino

– Mindenekelőtt definiálnunk kell, mit jelent számunkra Makovecz Imre életműve. A halála után rádöbbentünk, hogy az örökségét ápolnunk kell, hiszen a Kárpát-medencében szétszórva található alkotásai a helyi közösségek számára fontos, nemzeti identitást adó épületek. A fesztivál segítségével igyekszünk megőrizni a hagyatékot, mégpedig a saját eszközeinkkel: szellemi munícióval látjuk el Makovecz Imre tereit. Ez a 2012-ben útjára indított Héttorony küldetésének egy része: olyan igényes produkciókat bemutatni, amelyek máskülönben nem jutnának el ezekbe az országrészekbe – fogalmazott Horváth László.

A fesztivált emellett egyfajta magyar El Caminóként is szeretnék értelmezni. – Ha végigjárjuk az egyes állomások által kijelölt utat, megváltozik a magyarságról kialakított képünk. A Kárpát-medence szinte minden szegletében találunk Makovecz-épületet, és hatalmas élmény felkeresni ezeket a településeket, találkozni az ottani magyarsággal, megismerni az életüket, szembesülni azzal, hogy a nehézségek ellenére hogyan élik meg kultúrájukat.– Szerencsére az emberi erőforrások miniszterének külön keretéből történő támogatása lehetővé teszi, hogy a fesztivál idén is elinduljon. Rövid távú céljainkat már megvalósítottuk, hiszen sikerült minőségi produkciókat vinnünk számos helyre. Ami a hosszabb távú terveket illeti, tavaly megszületett a Makovecz-életmű méltó gondozásáról szóló kormányhatározat, amelynek része a meg nem valósult tervek felépítése is. Ezek között szerepel a felső-krisztinavárosi templom is, amelynek megépülése hatalmas lökést adhatna az országnak. Ez a templom azt jelenthetné Budapestnek, amit Gaudí Sagrada Famíliája jelent a katalánoknak és Barcelonának. A Héttorony Fesztivál nem titkolt célja, hogy kiálljunk a templom megépülése mellett – mondta a fesztiváligazgató.

A rendezvénysorozat a nevében is kifejezett eredeti célokat már túlszárnyalta. – Megindultunk, és most már visz minket a lendület – tette hozzá Horváth László. A Héttorony Fesztivál alapja eredetileg hét város hét tornya volt, de idén már tizenkét helyszínnél tartanak. Egyre több település keresi meg őket, hogy vigyenek produkciót hozzájuk is, így került a visegrádi és a vargyasi helyszín is a programba. A jelenlegi méret az, amit még belátnak, át tudnak fogni és végig tudják utazni. Nem tervezik, hogy ezen változtatnak. Nem lesznek monstre, stadionokat megtöltő produkciók a jövőben sem. A mennyiségi kérdések háttérbe szorulnak.

Zárás Makovecz születésnapján

– Az igényességhez ugyanakkor mindenekfelett ragaszkodunk. Tendencia, hogy a hazai népzenei, világzenei szcéna legjobbjaihoz nemzetközi sztárok is csatlakoznak. Kolozsváron Snétberger Ferenc ad koncertet, Makón Palya Beával közösen lép színpadra a szerb Braca Teofilovici duó, Kakasdon pedig Lajkó Félix és az iráni ütővirtuóz, Mohammad Reza Mortazavi közös produkcióját élvezheti a közönség. De fellép a két hét során mások mellett Kubinyi Júlia, Tintér Gabriella, Petrás Mária, Szvorák Katalin és tanítványai, Kiss Ferenc és az Etnofon, Berecz András és Berecz István, Szokolay Dongó Balázs, Juhász Gábor, Balogh Kálmán, a Söndörgő és a Góbé zenekar – foglalta össze a programot a fesztiváligazgató.

A Héttorony idén többek közt Csíkszeredára, Kolozsvárra, Nagyváradra, Kakasdra és Százhalombattára is ellátogat. Lesz két jól ismert, visszatérő helyszín is, Makó és Lendva, amelyek amellett, hogy kiemelt szerepet játszanak a Makovecz-életmű ápolásában, nagyszerű koncerthelyszínek is egyben – tudtuk meg a fesztiváligazgatótól. A zárókoncert a hagyományoknak megfelelően november 20-án, Makovecz Imre születésnapján lesz Budapesten, a Villányi úti Szent Imre-templomban.
– A Felvidékre nem jutottunk el idén – tette hozzá Horváth László–, így kapóra jött a komáromi megkeresés, csatlakoztunk az ottani Fonográf Fesztiválhoz, és november 22-én a Héttorony ráadás-gálaműsorával járulunk hozzá a rendezvényhez. Ez a vélhetően tömegeket megmozgató program méltó lezárása lesz a fesztiválnak.

A zene mellett az építészet a fesztivál másik pólusa. A koncerteket így majd minden helyszínen kiállítások, előadások, szakmai beszélgetések kísérik. – A fesztivál építészeti szekcióját Csernyus Lőrinc, Makovecz Imre tanítványa és munkatársa, a Pesti Vigadóban megvalósult életmű-kiállítás egyik kurátora felügyeli – mondta Horváth László. A sikert firtató kérdésre elmondta: Makovecz örökségének méltó ápolása már önmagában nagy eredmény.

– Ha a kormányhatározat értelmében az épületek felépülnek, illetve megújulnak, ezek új helyszínként kapcsolódhatnak be az elkövetkező fesztiváljaink vérkeringésébe. A legfőbb siker azonban a felső-krisztinavárosi templom alapkőletétele lenne. Ez megkoronázná a kezdeményezéseinket. Makovecz örökségére mindannyiunknak büszkének kell lennünk – fogalmazott Horváth.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.