Hiányolták, hát lett: dizájngaléria Újbudán

2013. december 1., vasárnap 18:12

Regős Anna textilművész és férje, Regős István festőművész szentendrei boltjuk mintájára Újbudán nyitották meg nemrégiben a Palmetta Design Galériát, amely nem csupán üzletként, de művészeti találkozóhelyként is funkcionál.

Szentendrén tizenöt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Palmetta Design Galéria a Regős Anna Ferenczy Noémi-díjas textilművész és férje, Regős István Munkácsy-díjas festőművész házának barokk kori pincéjében. – Abban az időben vákuumhelyzetbe kerültek a művészek, nem létezett olyan bolt, ahol a megfelelő körülmények között tudták az alkotásaikat értékesíteni. Egyre inkább úgy éreztük, nekünk kell megteremteni azt a miliőt, amelyben mi és kollégáink, barátaink munkái egymást erősítve tudnak jelen lenni – mesél a kezdetekről Regős Anna, miközben az újonnan nyílt újbudai üzlet karácsonyi dekorációját készíti. 1998-ban nonprofit módon kezdték el működtetni a szentendrei galériát, ahol jelenleg huszonöt magyar iparművész, főként ötvös alkotásait kínálják.

A megalapításkor a házaspár számára fontos volt, hogy nemzetközi kontextusba ágyazva mutassák be a magyar formatervezők munkáját. A Palmetta Design Galéria hivatalos márkaképviselőként forgalmazza az Alessi és Iittala lakberendezési tárgyait, de a svájci Vitra és a német Troika felsőkategóriás ajándéktárgyai is megtalálhatók náluk. A szentendrei boltot nagyon megszerették a környékbeliek, de egyre többen hiányolták a pesti változatot. A Regős házaspárnak végül az Újbuda Kulturális Városközpont projekt adott lökést ennek megvalósításához. A Gárdonyi tér mellett egy árván maradt, egykori üvegtükörboltban alakították ki újabb üzletüket, ahol a külföldi termékek mellett megtalálhatók többek között a Folqa Collection matyó betyárjai, Boldizsár Zsuzsa hímzett porcelántáljai, Balogh Zsolt propeller vajkései, a moringa tervezőjének, Molnár Rékának a hő hatására változó állatfigurás bögréi, Pongrácz Farkas Plümo lámpacsaládja, a hőálló műanyag lemezből készült világítótestek a dunnák formavilágát idézik.

Fotó: Hegedűs Márta

 

A bolt végében egy kamaragalériát hoztak létre, mivel céljuk volt, hogy a Palmetta művészeti találkozóhelyként is működjön. – Kéthavonta szeretnénk beszélgetésekkel egybekötött bemutatkozási lehetőséget biztosítani a magyar textiltervezőknek, de kisebb divatbemutatókra és életmű-kiállításokra is alkalmas ez a tér – vélekedik Regős István, aki elárulta azt is, hogy az első tárlaton még saját alkotásaikból látható válogatás.

A falakat beterítik Regős Anna textiljei, amelyekről ősi geometrikus és organikus motívumok köszönnek vissza, mellettük a festőművész férj mágikus realista alkotásai mesélnek a gyerekkorról, a zenéhez fűződő kapcsolatról, de egy általa készített, Trabant-belsőből kialakított gurulós kanapén is meg lehet pihenni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

December 23-ig különleges adventi vásárt tartanak a galériában, amelyen meghívott magyar tervezők munkái közül lehet válogatni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.