Händel, amatőröknek is

A siketekért és a nagyothallókért szól a zene a Művészetek Palotájában

rKissNelli

2011. december 7., szerda 14:35

Világhírű magyar kórusokkal énekelhet együtt a közönség december 9-én este a Művészetek Palotájában, ahol A zene mindenkié címmel rendeznek jótékonysági koncertet. Az esten Kodály Zoltán és Kocsár Miklós művei mellett bizánci egyházzenei dallamok és karácsonyi dalok is felcsendülnek.

Debrecen zenei hagyományait a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok képviselik a koncerten. A debreceni zenekar kíséri majd az est végén a közönséggel közösen előadott két művet, Händel Zadok the Priest című művét és Kocsár Miklós Psalite Deóját, amelyben az orgona is megszólal. Az együttes énekléshez csatlakozik az Ibiden Hungary Kft. dolgozóiból alakult kórus is. A vállalat honlapjáról tölthetik le a vállalkozó kedvű koncertlátogatók a két mű kottáját, a tanultakat pedig egy órával az előadás előtt próbálhatják össze a kórusokkal.

Rajtuk ívül fellép a kecskeméti Aurin Leánykar, akik számos nemzetközi kórusverseny első helyezésével és a 2006-os, Kínában megrendezett kórusolimpia első helyezésével is büszkélkedhetnek, továbbá a Szent Efrém Férfikar, akik a bizánci egyházzene népszerű tolmácsolói. Szintén egyházzenében utazik a pécsi UniCum Laude Énekegyüttes, de ők a reneszánsz egyházzenén kívül madrigálokat, kortárs zenét és popzenét is megszólaltatnak saját átiratukban.

A jótékonysági koncerten befolyó összeget teljes egészében a 90 decibel projekt számára ajánlják fel. A kezdeményezés a siket és nagyothalló közönségnek ad segítséget, hogy ők is hozzáférjenek a színházi és a szöveges zenei művekhez, elsősorban jeltolmácsok segítségével.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.