Hogyan avatkozik bele a kép az életünkbe?

2015. január 14., szerda 15:50, frissítve: szerda 16:59

A budapesti Mono Art & Design galériában a kaposvári egyetem frissen végzett és még tanuló fotográfia szakos hallgatók munkájából nyílt kiállítás. A Beavatkozások / Interventions című tárlat a tavalyi pozsonyi OFF Festivalon elnyerte a fődíjat. Különböző képi világok, technikák jellemzik ezeket az alkotásokat, a társadalmi minták, helyzetek, definíciók megkérdőjelezése viszont összeköti őket.

A Kossuth Lajos utca bezárt üzlethelyiségei az utóbbi pár hónapban kezdenek új életre kelni. A tavalyi Design Héthez kapcsolódva nyílt meg a Nubu divatmárka vezető tervezője, Garam Judit és férje, Peleskey Ákos, az ArtPlacc fesztiváligazgatója vezetésével a Mono Art & Design, amely egyszerre funkcionál galériaként, dizájnboltként és belvárosi concept store-ként.

A dizájn mellett különös figyelmet kap a képzőművészet is: bemutatkozási lehetőséget biztosítanak olyan alkotóknak, akik a közelmúltban diplomáztak, ugyanakkor már elindultak a pályán, és helyet adnak a már ismert alkotók önálló és csoportos kiállításának is.

Ennek fényében nyílt meg január elején a kaposvári fotográfia szakos hallgatók munkáiból összeálló Beavatkozások / Interventions című tárlat, amelynek installációját az Architecture Uncomfortable Workshop csapata építette fel, így tökéletesen illeszkedik a bolt enteriőrjéhez. A kiállított munkák a tájról, a portréról, az emlékekről, a személyes történetekről, a kurátori munkáról alkotott elképzeléseinket, a megfigyelő és a megfigyelt, az egyén és a közösség, az intimitás és a nyilvánosság viszonyát fordítják ki, definiálják újra.

Érdekes kísérlet Bíró Dávid munkája, az In Persona. A művész a sziluettek és a személyiség közötti kapcsolatot kutatta, gyerekeket kért meg arra, hogy kisfilmes képkockára exponált felületre rajzolják meg az általuk elképzelt arcot. A látogató nemcsak levetítheti ezeket a műveket, de a saját portréját is elkészítheti. Regős Benedek, ahogy maga megfogalmazza, társszerzőként tekint a látogatóra, aki kurátorrá léphet elő. Egy privát képekből álló kötegből kiválasztott, de értéktelennek minősített fotográfiákat azonnal megsemmisíthet. De hát nem így teszünk most már nap, mint nap, a telefonunkkal elkészített képekkel?

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Dobokay Máté projektjében furcsamód a technika és a táj kapcsolódik össze, az elképzelt válik valósággá. A Foltok sorozatban Dobokay nemlétező tájakat kreál kemogram eljárással, az instant filmek kémiai eljárásának megszakításával. Magányos hegyek, kietlen vidékek elevenednek meg, mintha a festői szépségű skót felföldön járnánk.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az emlékek, a személyes történetek kérdésével foglalkozik Szántói Lilla: vizuális naplóval próbálta meg a testvére és közte kialakult fizikai valóságot felülírni. Törékeny szépségű, novellisztikus képi szekvenciák sorozata jött létre.

A közösségi oldalak által generált megosztás-kényszer személyiségekre gyakorolt hatása inspirálta Rigaová Esztert, aki a személyesség és a nyilvánosság közötti határok elmosódását állította munkája középpontjába. Véletlenszerűen kiragadott, az intimitás határát súroló felhasználói státusokhoz készítette el minimalista képi metaforáit.

(Beavatkozások / Interventions. A Kaposvári Egyetem Fotográfia szakos hallgatóinak csoportos kiállítása. Mono Art & Design. január 28-áig)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.