Hungarian Showcase: színház külföldi szemmel

Makrai Sonja

Makrai Sonja

2013. március 1., péntek 12:04

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal rendezi meg március 2. és 9. között a Hungarian Showcase nemzetközi színházi mustrát, amelyre a világ 30 országából 120 szakembert várnak.

A színházi szemle célja, hogy a külföldi szakmának bemutassa az elmúlt évad legjelentősebb kő- és független színházi produkcióit, az itteni működési rendszereket, célul tűzte ki továbbá a külföldi szakma és a magyar színházi szcéna közötti kapcsolat megerősítését is. Az öt napos Hungarian Showcase programját Tompa Andrea és Jászay Tamás kritikusok, valamint Barda Bea, a Trafó művészeti vezetője állította össze.

„Külföldön bevett gyakorlat az ilyen típusú showcase: Mundruczó Kornélt például így ismerhette meg a külföldi szakma – mondta Jászay Tamás. – Tompa Andreával számos ilyen eseményen vehettünk mi is részt. Tapasztalataink szerint azok a jó showcase-ek, amelyek két szempontot vesznek figyelembe: legyenek jó előadások, másfelől pedig olyan produkciókat mutassunk meg, amelyek a külföldieket érdekelhetik. A programba az előadások egy része szinte magától került be: számos olyan – főleg független színházi – alkotó van, akit külföldön is elismer, sőt szeret a szakma. Persze figyeltünk az eladhatóságra is, nem titkolt célunk, hogy az ide látogató szakemberek teret adjanak a saját platformjukon ezeknek a produkcióknak, alkotóknak. A beválogatott előadások között nincs tematikus összefüggés, ugyanakkor tény: egyik sem mutat túlságosan derűs képet a világról. A felsoroltak mellett szándék volt, hogy bemutassuk azt is, hogy milyen szisztémában dolgoznak a magyar kőszínházak és a független csapatok.”

A mi osztályunk (Katona József Színház)

Fotó: Dömölky Dániel

A Nemzeti Színház előadásai közül a vendégek láthatják Az Angyalok Amerikában, Az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabokat. A Katona József Színház műsorából az Anamnesist, a Ledarálnakeltűntem című előadást és A mi osztályunkat válogatták be a programba, az Örkény Színház társulata pedig Dürrenmatt drámáját, a János királyt játssza el. A független társulatok közül meghívást kapott például a Pintér Béla és Társulata, a HOPPart, a Maladype Színház, a Proton Színház és a Titkos Társulat is. Lesznek persze szakmai találkozók, tematikus beszélgetések, a vendégek találkozhatnak az egyes előadások alkotóival, bemutatják a független alkotócsoportoknak, művészeknek és civil szervezeteknek otthont adó Jurányi Inkubátorházat, az ide érkezők egy egész napot tölthetnek el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Goethe Intézetben beszélgetést tartanak a függetlenek működéséről, valamint a kortárs magyar színház és kultúra helyzetéről.

A bő egyhetes szakmai programsorozaton képviselteti magát például a Bécsi Ünnepi Hetek, az Arany Maszk Fesztivál, a Stájer Őszi Fesztivál, s jelen lesz a várnai, a maribori, a wroclawi, a szarajevói, a dublini, az ománi, a göteborgi, groningeni és nyitrai színházi fesztivál egy-egy munkatársa is. Meghívást kaptak neves külföldi szakújságírók, valamint számos külföldi egyetem oktatója, színház munkatársa is Budapestre érkezik, hogy megismerkedjen a magyar színház egy szegmensével.

A Hungarian Showcase összköltségvetése 4 millió forint, amely a Budapest Főváros Önkormányzata, valamint külföldi alapítványok (Center for International Theatre Development, Trust for Mutual Understanding), kulturális intézetek (Cseh Centrum, Lengyel Intézet, Goethe Intézet) együttműködő támogatásának köszönhető. Bár a szervezők pályáztak az Emberi Erőforrások Minisztériumához és az Open Society Institute-hoz is, egyik helyről sem kaptak támogatást.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.