Húsz éve él a Várban a Széchényi-könyvtár

MTI

2005. április 5., kedd 01:00

Bemutatták a Magyar Kultúra Emlékív-sorozatot, megnyitották a Széchényi Ferenc Könyvesboltot, és felavatták az Országos Széchényi Könyvtár múzeumát és könyvesboltját tegnap abból az alkalomból, hogy a nemzeti bibliotéka húsz éve költözött a budai Várba. A könyvtár csaknem 140 évig Pesten, a Magyar Nemzeti Múzeum épületében működött. Miután a gyűjtemény kinőtte a területet, a könyvtár 1985-ben az újjáépített Budavári Palota F épületébe költözött. Ez a világ egyik legszebb és legbiztonságosabb nemzeti könyvtára, amely az eltelt húsz évben jó lakója volt a nagy presztízsű épületnek – fogalmazott az ünnep alkalmából rendezett emlékülésen Monok István főigazgató, majd bemutatta az újonnan indított Magyar Kultúra Emlékív-sorozat első hét darabját. Az emlékívek alapvető célja megismertetni Európával a magyar kultúrát. Az eladásokból befolyó hasznot kulturális célokra fordítják.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.