Idén a régi, ritka mesterségeké lesz a főszerep

Grund

2012. július 31., kedd 16:38, frissítve: kedd 16:38

A régi, ritka mesterségek lesznek a főszereplői az idei, 26. Mesterségek Ünnepének, amelyet augusztus 17. és 20. között rendeznek meg a budai Várban.

A fesztivál szervezői minden évben egy kiemelt témát helyeznek a középpontba, az idén a régi és ritka mesterségek szerepét hangsúlyozzák. A Mesterségek Ünnepén bemutatkoznak többek között a kemence- és kályhaépítők, a bútorfestők, a kékfestők, de az érdeklődők láthatják munka közben a kádárt, a halászhálókötőt és a kötélverőt is. Az alkalmi konyhában a szappanfőző, mángorló, dagasztó asszonyok serénykednek majd – olvasható a rendezvény honlapján.

A szakmák mellett a hagyományokhoz híven ebben az évben is a fesztivál vendégei lesznek az ország különböző tájegységeiről érkező hagyományőrző együttesek és gyermek táncegyüttesek is, amelyek együtt idézik fel a Szent István napi ünnepkör és a kenyérszentelés szokásait.

A nyitónapon a Vendégségben Budapesten – Külhoni magyar fiatalok találkozója résztvevői mutatják be műsorukat, valamint külföldi zenekarok is koncertet adnak.

A négy nap alatt fellép többek között a Kerekes Band, Harcsa Veronika és Balogh Kálmán, a Balkansambel együttes Szlovákiából, a CimbaliBand, a Mydros görög zenekar, akik nem csak zenélnek, de táncházzal is megörvendeztetik a közönséget.

A hét végén Indiából érkezik Sharmistha Mukherjee és tánccsoportja, akik kathak táncelőadást mutatnak be, a Romengo cigány népzenével és táncházzal érkezik, az Oroszlános udvarban pedig Bognár Szilvia és az EtNoé koncertje után moldvai csángó népzenével és táncházzal készül a Zurgó együttes.

A zárónapon fellép a Csurgó zenekar, a Buda Folk Band, a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band, a MagyarVista Social Club és a 80 éve született Martin György néptánckutató tiszteletére összeállítást mutat be a Honvéd Táncszínház.

A több évszázados hagyományt felelevenítve a táncosok és mesterek díszes aratókoszorús felvonulásával és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét ebben az évben is. Augusztus 20-án 15 órakor a Clark Ádám téren felállított színpadon ünnepélyes kenyéráldást tartanak, ezután a résztvevők a Lánchídon át a Bazilikához vonulnak, ahol Erdő Péter bíboros 17 órakor megszenteli a mesterek kenyerét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.