Idén felnőtté válik a Fonó

Csikós Kornélia

2013. szeptember 10., kedd 18:32, frissítve: kedd 18:52

Ünnep és felelősség – a Fonó Budai Zeneház fennállásának tizennyolcadik évében ezekkel a szavakkal írja le jubileumi programjának küldetését. A kulturális központ az elkövetkező hónapokban azokra a zenekarokra és fellépőkre építette a programját, akik az elmúlt években állandó fellépői voltak a Fonónak.

A Fonó eddigi tevékenységéhez, az általa képviselt kulturális színvonalhoz méltón szeretné ünnepelni fennállásának 18. évfordulóját. Egy olyan koncertsorozatot indít el október 2-től, amelynek keretében vendégül láthatja azokat a zenekarokat, amelyek születése vagy életük egy meghatározó szakasza a budai zeneházhoz kötődik. Közülük sokan országos, vagy nemzetközi ismertségre tettek szert.

Lajkó Félix is fellép a Fonó jubileumi koncertsorozatában

Fotó: Hegedűs Márta

Horváth László, a zeneház igazgatója úgy fogalmazott, hogy a Fonó életét szinte már nem is a menedzsment, hanem a jelentős művészek alakítják. A jubileumi programot olyan fellépőkkel tűzdelik meg, mint például a Palya Bea Szefárd Trió (Palya Bea, Bolya Mátyás, Dés András), a Szalóki Ági–Juhász Gábor duó, novemberben pedig a Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint duó, a Juhász Gábor–Gyémánt Bálint duó, illetve Ferenczi György és a Rackajam. December közepén a Lukács Miklós Cimbiózis ad koncertet, majd egy különleges évzáró koncertsorozattal fejezik be a 2013-as évet: Ami belefér nevet viselő népzenei, világzenei estekkel és dzsessz-előszilveszterrel koronázzák meg a programokat. Az utolsó négy nap különlegességét az adja, hogy három-négy produkciót sűrítenek bele egy estébe, a zenészek kifulladásig szórakoztatják a közönséget.

A Fonóhoz kapcsolódik a Csík Zenekar fennállásának évfordulója, a formáció 25 éve alakult Kecskeméten, ennek alkalmából országszerte fellép a Csík János és Kunos Tamás által alapított zenekar. A koncertsorozat első állomása Kecskemét, az utolsó pedig december 30-án, Budapesten a SYMA csarnok. A Kossuth-díjjal jutalmazott zenekarról könyv is megjelenik szeptember 19-én, Süveges Gergő tollából ismerhetjük meg a formáció történetét, illetve egy dupla bakelitlemezzel is kedveskedik a zenekar a rajongóinak.

Szeptember 13-14-én a román–magyar kulturális hétvége alkalmából szombaton Marian Cozma-emlékest, vasárnap pedig az idén elhunyt Halmos Béla emlékére lesz koncert a Fonóban. A szombati program az összművészet jegyében kínál változatos programokat kerekasztal-beszélgetéssel, mely a román–magyar irodalmi és folklórkapcsolatokról szól majd. A Héttorony Fesztivál szintén a Fonó programjaihoz kapcsolódik: idén ősszel indítja el másodszor a Szabadkát, Makót, Csengert, Kassát, Lendvát, Beregszászt, Kolozsvárt és Budapestet magába foglaló fesztivált. A november 6-án kezdődő programsorozat a Kárpát-medence népi műveltségét, építészeti hagyományait és Makovecz Imre szellemi hagyatékát emeli ki, a gálát november 20-án, Makovecz Imre születésnapján tartják a budapesti Szent Imre-templomban.

A fesztiválon fellép többek között Lajkó Félix, aki idén jelentette meg első citerás lemezét, Mező címmel. A korong a World Music Charts Europe top 10 listájának első helyezettje lett, legközelebb pedig a Kobuci Kertben hallgatható meg szeptember 20-án. A sajtótájékoztatón a programsorozaton kívül szó esett még a Fonó digitális terjesztéséről is. A Fonó és a WM Music Distribution közös együttműködésének köszönhetően a felhasználók darabáras és előfizetéses üzleti modellben hozzájuthatnak a budai zeneház katalógusában található dalokhoz. Az elmúlt években nem volt elérhető a Fonó repertoárja a zenei szolgáltatásokban, a digitális megjelenés egy komoly űrt tölt be, jelenleg 60 lemez érhető el digitálisan, a további zenei anyagok feldolgozása folyamatban van. A hazai felületek közé tartozik többek között az Origo Music, a Dalok.hu és a Songo.hu.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.