Francesco Rosié az életmű Arany Oroszlán

kgy

2012. május 11., péntek 19:00

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál vezetése tegnap bejelentette, hogy az idei életműdíjat Francesco Rosi filmrendező kapja.

Az alkalomból vetíteni fogják remekműve, A Mattei-ügy felújított kópiáját, amelynek restaurálását Martin Scorsese alapítványa végezte. Az idén 90 éves olasz rendező pályafutása során olyan alkotásokat készített, mint az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, a Kiváló holttestek, a Tűz a Monte Fioron és a Krisztus megállt Ebolinál. A rendezőt a politikai krimik nagy szakértőjeként tartja számon a szakma. Rosi korábban háromszor nyert Velencében, 1958-ban a zsűri nagydíját kapta meg A kihívásért, 1962-ben Arany Oroszlánt nyert a Kezek a város felett című mozijával, 1989-ben pedig Pietro Bianchi Díjban részesült. Pályafutása során rendszeres részvevője volt a nagy nemzetközi fesztiváloknak, nyert Arany Pálmát Cannes-ban (A Mattei-ügy, 1972), Ezüst Medvét Berlinben (Gyilkosság Szicíliában, 1962). Életműdíjat Berlinben és Montrealban is kapott már a nagyobb mustrák közül. A 69. velencei filmfesztivált augusztus 29-e és szeptember 8-a között rendezik.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.