Idén is lesz százezer költő a változásért

Pion István

Pion István

2013. szeptember 12., csütörtök 08:42, frissítve: csütörtök 10:53

2013. szeptember 28-án, szombaton a világ minden pontján a költészet áll a figyelem fókuszában.

A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló 100 Thousand Poets for Change a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, amelyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel költészeti művekkel. Műveikben saját szűkebb környezetük, társadalmuk, régiójuk aktuális problémáira reflektálnak, és kiállnak a legfőbb értékek, a béke, a különböző vallások, a világnézetek, az etnikumok békés egymás mellett élésért, a rasszizmus, a cenzúra és a környezetszennyezés ellen, egyszóval a változásért. Azért a változásért, amit Mahatma Gandhi úgy fogalmazott meg: „Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban!”

Magyarországon a meghívott művészekre bízták, hogyan értelmezik a változást, milyen ügy mellett állnak ki, milyen változást várnak. A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ eseményeinek sorában a legnagyobb volt, 10 órán át több mint 100 művész lépett fel, a felolvasásokat és más produkciókat élő közvetítésben élvezhették az érdeklődők az interneten, és skype-on Michael Rothenberg, az esemény ötletgazdája és főszervezője is üdvözölte a magyar fellépőket. 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont az eseménynek, több mint 100 fellépővel, 11 óra felolvasással és zenével.

2013-ban a Gödör Klub vállalta, hogy szervezője és egyben helyszíne lesz a világ ez évi nagy költészeti eseményének. Szeptember 28-án délután három órától hajnali egy óráig tart majd a felolvasás. Költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fognak tíz órán át verselni, előadni, miközben élő kapcsolatban lesznek a világ más költészeti eseményeivel is. A monstre vállalkozás nonprofit.

A magyarországi program szervezői – a Gödör Klub, valamint a projektgazdák, Gyukics Gábor, Bárdos Deák Ágnes és Nagy Gabriella – nem kívánnak semmilyen szervezetet, orgánumot vagy fórumot képviselni, a fellépőik szimpátiától, gondolkodástól és bármiféle hovatartozástól függetlenül jönnek, a költészetért és közös jövőnkért.

A meghívottak félórás blokkokban adják elő produkcióikat. A zenészeken és táncosokon kívül Magyarországon élő külföldi költőket és műfordítókat is várnak, akik idegen nyelven adják elő választott művüket. A Százezer költő a változásért igazi költészetünnepnek ígérkezik, amelyet az interneten az egész világ nyomon követhet.

A szervezés lezárása előtt így fest a fellépők listája
Ágoston Béla és Móser Ádám, Áfra János, Babiczky Tibor, Bajtai András, Balla D. Károly, Balogh Attila, Bárdos Deák Ágnes és a Bardo, Bíró József, Bori Viktor, Borsik Miklós, Csehy Zoltán, Csepregi János, Csider István Zoltán, Darvas Ferenc, Debreczeny György, Dékány Dávid, Dóra Attila, Dukay Nagy Ádám, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Falcsik Mari, Filip Tamás, Gábor Tamás Indiana, Garaczi László, Géczi János, G. István László, Gerevich András, Gömöri Beáta Pozitiva, Göncölszekér, Györe Balázs, Gyukics Gábor, Hartay Csaba, Hobo, Horváth Viktor, Mavrák Katalin Hugee, Ijjas Tamás, Ivan Tabeira, Jász Attila, Jónás Tamás, k kabali lóránt, Kántás Balázs, Kántor Péter, Kele Fodor Ákos, Kerber Balázs, Kollár-Klemencz László, Kövér András, Kupa Julcsi, Lackfi János, Ladik Katalin, Lantos László Triceps, Lázár Júlia, Magolcsay Nagy Gábor, Magyari Andrea, Mándy Ildi – Fenyves Márk, Meenakshi Dóra Bittner, Molnár Krisztina Rita, Murányi Zita, Müller Péter Sziámi, Németh Péter Mikola, Németh Zoltán, Nguyen Hong Nhung, Nyilas Atilla, Oravecz Péter, Pallag Zoltán, Payer Imre, Petőcz András, Pénzes Tímea, Roger Aquiles Lagniel Salas, Rónai Balázs Zoltán, Sajó László, Simon Márton, Somogyi Aranka, Somorcik Rozália, Sumonyi Papp Zoltán, Svetla Kjoseva, Szabó Márton István, Szántó T. Gábor, Szijj Ferenc, Szkárosi Endre, Szlukovényi Kata, Tábor Ádám, Tamás Zsuzsa, Tengler Gergely, Tolvaj Zoltán, Tomaji Attila, Toroczkay András, Tóth Erzsébet, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Turányi Tamás, Turczi István, Ughy Szabina, Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, Vető János, Vécsei Rita Andrea, Vihar Judit, Viola Szandra, Víg Mihály, Vörös István, Weiner Sennyey Tibor és Sarankó Márta.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír