Így hasznosítja újra a népzenét a Cimbaliband

2016. december 10., szombat 08:45, frissítve: szombat 12:48

Tízéves a Cimbaliband, 9. nagylemezük jelent meg a napokban, amelynek anyaga egyben az első kiadott kazettájuk is, ráadásul ezen a lemezen-kazettán már új énekesüket, az X-Faktorból ismert Danics Dórát hallhatjuk.

Más énekkultúrából jövök, ezért nekem óriási kihívás volt a Cimbalibanddel énekelni. Ugyan népzenei alapokon nyugszanak a számok, de teljesen új dalok, így az benne a legjobb, hogy önmagam lehetek, mégis rengeteg dolgot tanultam a népzenéről – meséli Danics Dóra, aki az új lemez anyaga mellett, amely már kifejezetten az ő énekhangjára készült, már néhány régi számot is énekel.

Dóri már azelőtt nagy Cimbaliband-rajongó volt, hogy összetalálkoztunk, nagyon szereti a népzenét és a balkáni zenét

– mondja Unger Balázs, a zenekar vezetője. Danics Dórával még évekkel ezelőtt úgy ismerkedett meg a zenekar személyesen, hogy egy rendezvényen kiderült: az énekesnő telefonján az egyik Cimbalinband-sláger a csengőhang. Így amikor szeptemberben énekesnő nélkül maradt az együttes, őt keresték meg.

A Cimbaliband új lemeze a Recycle, vagyis az újrahasznosítás címet viseli, borítóján pedig a korábbi „behajtani tilos cimbalom” helyett most zöld nyilas újrahasznosítás ábrát láthatunk az ikonikus hangszer körül. – Nagyon sokáig játszottam autentikus népzenét, a mai napig is játszom és nagyon szeretem, ritkán ugyan, de néha még gyűjteni is megyek. Ezért fontosnak tartom, hogy megkülönböztessük az autentikus népzenét a feldolgozástól, a világzenétől, amit mi is játszunk. Magyarországon a táncházmozgalomnak és a szisztematikus gyűjtéseknek köszönhetően hosszú ideje folyik az autentikus népzene archiválása, a Balkánon azonban ez a folyamat hiányzott. Így ott a népzene nem konzerválódott, hanem természetes módon tovább élt, tovább fejlődött az újabb zenei műfajokban is, mint például a könnyűzene. Mi ehhez a balkáni folyamathoz hasonló módon szeretnénk a népzenéhez nyúlni, a célunk pedig nem más, mint hogy a fiatalok is felfedezzék: ezekre a zenékre is lehet bulizni és ehhez nem szükséges sem a népzene, sem a néptánc ismerete – fogalmaz Unger Balázs.

A kiváló cimbalmos azt is hozzáteszi: már az is nagy eredmény, hogy élő zenére táncolnak, szórakoznak a fiatalok, ha pedig ez a zene olyan, amelyiket egy kicsit a magukénak is érezhetnek, és amelyekben ott vannak a gyökereik, akkor ez még a népzene irányába is elindíthatja őket.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ahogy történt ez a Cimbaliband elmúlt 10 éve alatt többször, Unger Balázs hosszan tudná sorolni csak azok nevét, akik nála kezdtek el cimbalmozni egy-egy jól sikerült slágerük hatására, mint milyen például a Balatoni nyaraló volt. Ez a szám egy vidám hangulatú „ska-ugrós”, vagyis a jamaicai ska és a dunántúli ugrós sikeres házasítása. Persze, nem csak cimbalmozni kezdtek el, volt, akit a brácsa vagy a bőgő irányába vitt el a Cimbaliband muzsikája, felismerte ugyanis, hogy

azok az energiák, amelyeket korábban csak a rockzenében talált meg, népzenei alapokon is működnek.

Éppen ezért sikeres a Cimbaliband nemzetközi színtéren is.

Erről már Unger Gergő, Balázs öccse beszél: ő ugyanis garázsrockerből vált az együttes tagjává, ahogy Balázs meséli, egyszer csak azt vette észre, hogy a testvére a Cimbaliband-számokat játssza a basszusgitárján. Gergő elmondja: bárhol szívesen fogadják, hogy energikusan muzsikálnak, még akkor is, ha nem is értenek egy szót sem abból, amit énekelnek, hiszen a magyaron kívül még szerbül és románul szólalnak meg a dalok, ezeket a nyelveket pedig nyugaton egyáltalán nem ismerik. Az energiák átadása is egyfajta közlésmód, egy nemzetközi nyelv, ha úgy tetszik – fogalmaz Gergely.

A Recycle lemezbemutatóját februárban hallhatja majd a Fonóban a nagyközönség, de addig is készülnek január során egy jótékonysági rendezvénnyel, és számos, a közösségi oldalakon már bejáratott játékkal és online-eseménnyel.

A Recycle egyébként rendhagyó módon egy héttel a CD-megjelenés előtt kazettán is kijött. Bár kétségtelenül van ennek egyfajta retro utánérzése, Unger Balázs hangsúlyozza: sokakhoz hasonlóan annak idején ő maga is minden népzenei gyűjtését kazettán rögzítette, és a kazettás megjelenéssel igazából ennek szerettek volna emléket állítani.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.