Így reagált a nemzetközi sajtó

FFT

2011. december 3., szombat 11:55

A pénteki Európa-bajnoki sorsolástól hangos a nemzetközi sportsajtó, mindenki esélyt latolgat, kevés kivételtől eltekintve mindenhol címlapon foglalják össze az eseményeket.

A szombati lapszámokban a német, az angol és az olasz sajtó is címlapon tárgyalja a pénteki eseményeket, a spanyoloknál azonban a teniszezők Davis-kupa döntője miatt csak másodlagos, hogy a címvédő a C-csoportban olyan válogatottakkal fog találkozni, mint Olaszország, Írország vagy Horvátország.

„A La Rojának szerencséje volt” – emeli ki szombati címlapja egy eldugott szegletében a Marca, hozzátéve, hogy a címvédő örülhet, amiért megmenekült a halálcsoporttól. A másik vezető spanyol sportlap, az AS sem viszi túlzásba a tájékoztatást, náluk a Davis-kupa csapat sikere mellett a Real Madrid mai bajnokija is hangsúlyosabban szerepel, mint az Eb-sorsolás, amelyet röviden csak ennyivel intéznek el: „Olaszország, Írország, Horvátország.”

Spanyolországhoz képest nagyobb hanggal fogadta a sorsolás eredményét Írország, ahol az Independent azt írja: a szurkolók nyilvánvalóan örülhetnek a spanyolok elleni csoportmeccsnek, más kérdés, hogy Giovanni Trapattoninak nehéz lesz működőképes taktikát kitalálnia. „Nagyszerű sorsolás a szurkolóknak, de fejfájás Giovanni Trapattoninak.”

Az olaszok részben kapcsolódnak az írekhez, a La Gazzetta dello Sport megpróbál rávilágítani a kvartett nehézségeire, a szerző kiemeli a spanyolok elleni meccs fontosságát és felhívja a figyelmet, hogy Olaszországnak kivételesen kell figyelnie az írek elleni meccsre, főleg Giovanni Trapattoni miatt.

A horvát sajtó nem esik pánikba az ellenfelek láttán, szerintük előzetesen a játékosok sem fognak megijedni – foglalja össze a Vecernji List, míg a 24Sata a válogatott menetrendjét ismerteti röviden: „Írország ellen kezdünk, majd Olaszország vár ránk, azután pedig jön a hab a tortán, a Vörös Fúria.”

Semleges néző számára talán kevésbé vonzó az A-csoport, az érintett országokban azonban érthetően nagy láz előzi meg a rajtot. Az orosz sajtó határozott örömujjongásba kezdett, amikor eldőlt, hogy a válogatott Csehországgal, Görögországgal és Lengyelországgal került egy csoportba, a Pravda szakírója biztos a „szbornaja” továbbjutásában, és a hazai pálya miatt Lengyelországot tippeli másodiknak.

A B-csoportban nem várható üresjárat, a négy válogatott közül három megközelítőleg hasonló játékerőt képvisel, de a kakukktojás dánokat sem szabad leírni. „A halálcsoportban a nemzeti csapat” – írja szombaton a dán cphpost.dk. „A sokaknál favorit Németország, a vb-döntős Hollandia, és az örök rivális Portugália áll a piros-fehérek útjában az Eb-csoportkörben” – teszik még hozzá az északiak.

A német lapok közül a Bild nem örül a sorsolásnak. Az újság internetes kiadása kiemeli, korábban a szövetségi kapitány Joachim Löw nem nevezett meg olyan csapatokat, amelyeket szívesen elkerülne, most azonban alighanem bánkódik, hogy a német válogatott nem az A-csoportba került a lengyelek, a görögök és a csehek társaságában. A lap ugyanakkor idézi Uli Hoenesst is, aki szerint egyáltalán nem lényeges, milyen négyesbe került Németország, az egyetlen kérdés így is csak az lehet, kivel találkoznak az egyenes kieséses szakaszban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a németeknek ezúttal egyáltalán nem volt szerencséjük, mivel Hollandia, Portugália és Dánia egyaránt nehéz ellenfélnek ígérkezik, és idézik a holland szövetségi kapitányt, Bert van Marwijket, aki elmondta: nincs kétség afelől, hogy az Eb legerősebb csoportjába kerültek. A lap megemlíti azt is, nem csak az erős ellenfelek miatt van ok a bosszankodásra, ugyanis a C-csoport mérkőzéseit Ukrajnában rendezik, így kevesebb német szurkoló tudja elkísérni a csapatot, mintha csak a szomszédos Lengyelországba kellene látogatniuk.

Portugáliában meglepetésre csak másodlagos az Eb-sorsolás, helyette a Record címlapja inkább a Benfica vereségét taglalja, de a háttérben azért írnak a válogatott esélyeiről: „Portugália a halálcsoportban” – foglalták össze röviden, illetve idézték a szövetségi kapitányt, Paulo Bentót, aki azt mondta, „a nehézségek ellenére a portugál válogatott célja a negyeddöntőbe kerülés.”

A hollandok óvatosak, felemlegetik, hogy Portugália bizony 2004-ben és 2006-ban is elbánt a narancsmezesekkel – figyelmeztet a Telegraaf, amely a továbbiakban előkaparta a németek elleni közelmúltbeli barátságos meccs sima vereségét, valamint a legfájóbb emléket, az 1974-es Eb-döntőt.

Végezetül érdekes meccseket ígér a D-csoport is, ahol Anglia és Franciaország mellett Ukrajna és Svédország pályázik a továbbjutó helyekre. A brit The Sun azt írja, hogy „Anglia csoportja rendben van, de a torna későbbi szakaszában Olaszország vagy Spanyolország következhet.”

Annak azért egyhangúlag örül az angol sajtó, hogy Fabio Capello csapata megmenekült a halálcsoporttól.

A svéd thelocal.se az angolok elleni találkozóra hívja fel a szurkolók figyelmét, ezen a ponton megemlítik, hogy a két csapat utoljára novemberben játszott egymás ellen a Wembleyben, és akkor a háromoroszlánosok nyertek 1-0-ra. A cikk szerint most itt a lehetőség a visszavágásra.

A francia L’Equipe úgy fogalmazott a sorsolás után, hogy „nem a legjobb, de nem is a legrosszabb”, azaz a francia válogatott összességében elégedett lehet, amiért „a csoportban Anglia az egyedüli nehézsúlyú ellenfél.”

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.