Így ünnepelték Ungváron a magyar kultúra napját

Grund

2015. január 22., csütörtök 12:16

Sikerrel mutatták be Zelei Miklós Zoltán újratemetve című darabját Ungváron szerdán, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten.

A második világháború végén induló és a rendszerváltásig eljutó darabot, amely a szovjet–csehszlovák, majd ugyanitt, de már az ukrán–szlovák határon a kettéosztott ikerfaluban, Kisszelmencen és Nagyszelmencen játszódik, nagy tetszéssel fogadta az ungvári nagyszínházat zsúfolásig megtöltő közönség.

A nézők egy tragikus szerelemnek a vasfüggöny tövében játszódó groteszk történetét ismerhették meg, amelynek jeleneteiben, díszleteiben, nyelvezetében az idősebbek saját, teljesen máig sem lezárt múltjuk mindennapjaira ismerhettek rá.

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata által előadott, Vidnyánszky Attila rendezte előadást vastapssal jutalmazta a közönség.

A Kárpátalja Megyei Drámai Zenei Színházban tartott bemutató előtti ünnepi beszédében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője hangsúlyozta: magyarnak lenni vállalás kérdése, ami különösképpen igaz a határon túli magyarságra.

Ez a vállalás kötelességekkel is jár, amelyek között az egyik legfontosabb az anyanyelv, a nemzeti kultúra megőrzése, hiszen e nélkül a magyarság nem maradhat fenn – tette hozzá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Sőtér István Lityinant Glubinko Szultannuradov és Ivaskovics Viktor Izumrud Abdullovics Szultannuradov szerepében
Sőtér István Lityinant Glubinko Szultannuradov és Ivaskovics Viktor Izumrud Abdullovics Szultannuradov szerepében
Fotó: Nemes János / MTI

Különösen fontos az anyanyelv és a kultúra ápolása a mostani – mint fogalmazott – barbárság felé hanyatló korszakban, amikor ismét háború van, amikor emberek halnak és rokkannak meg a fegyverektől, amikor ismét félteni kell szeretteinket a háborús konfliktus miatt.

Ebben a nehéz helyzetben minden kárpátaljai magyar számára jelentős fogódzót jelent az összetartozás érzését erősítő magyar nyelv, magyar kultúra – emelte ki. „Bízzunk benne, hogy hamarosan véget ér ez a vészterhes időszak, eljön a béke és addig is megtart bennünket az anyanyelvünk és a kultúránk” − fogalmazott.

Brenzovics László kiemelte: a mostani helyzetben szimbolikus a Zelei Miklós budapesti író műve alapján, Vidnyánszky Attila rendezésében színre vitt darab, amelyben benne foglaltatik a kárpátaljai magyarság 20. századi hányattatott története. A szerzőt méltatva hangsúlyozta: Zelei Miklós íróként, újságíróként nagyon sokat tett a kárpátaljai magyarságért, felvállalta ennek a közösségnek a támogatását és személyes közreműködésének is köszönhető, hogy fél évszázad után megnyílt az addig átjárhatatlan határ Kisszelmenc és Nagyszelmenc között.

A KMKSZ elnöke szimbolikusnak mondta azt is, hogy az országhatár által szétszakított kárpátaljai magyar falu életét bemutató darabot a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata adja elő, „a mi színházunké, amelyet mi hoztunk létre, mi támogattunk, mi vagyunk a közönsége, s amely rendkívül sikeressé vált működésének igen nehéz feltételei ellenére”.

Zelei Miklós színművét a múlt nyáron a Gyulai Várszínház tűzte műsorra:

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.