Íme Kocsis Zoltán születésnapi ajándéka

WA

2012. május 21., hétfő 22:57, frissítve: kedd 09:29

Házi ünnepségen köszöntötték a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar (NFZ) tagjai, valamint a barátok és pályatársak a főzeneigazgatót, a május 30-án 60 éves Kocsis Zoltánt az együttes próbatermében.

A kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és karmester születésnapján – immár hagyományosan – a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ad majd koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A meglepetésesten Haydn 60. sorszámú szimfóniájának részletével fogadta az NFZ Kocsis Zoltánt. A születésnapi műsort konferáló főigazgató, Kovács Géza mielőtt bejelentette az első számot, elmondta, sokan külföldről köszöntötték Kocsist. Presser Gábor például egy pergamenre írt levelet küldött, mert nincs Budapesten, a személyes tartalmú levélben – mint kiderült – néhány sornyi kotta is állt.

Brahms c-moll scherzója szólalt meg Szokolay Balázs (zongora) és Kelemen Barnabás (hegedű) előadásában. Szokolay Balázs Perényi Miklóssal is duózott: minthogy Kocsis egyik kedves témája és kutatási területe Debussy munkássága, két Debussy-átiratot játszottak.

Balog Sándor szimfonikus egyvelegét ismét a zenekar játszotta, a nagyívű romantikus művek részletei között a Boldog születésnapot dallama bujkált. A zenei tréfa után Mácsai János zenetörténész egy filmhíradó-összeállítással lepte meg az ünnepeltet.

Az ifjú Kocsist ábrázoló bronz relief volt az együttes tárgyi ajándéka. Falvay Attila (hegedű), Pertorini Rezső (cselló) és Jandó Jenő (zongora) triója egy az ünnepeltnek ugyancsak kedves szerző, Beethoven kamaradarabját játszotta, majd a Nemzeti Énekkar egy Kocsis számára ugyancsak meghatározó komponista, Rahmanyinov kórusművét énekelte. Végül az Amadinda ütőegyüttes lépett színre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.