Íme, minden idők legjobb magyar rocklemezei és -előadói

Grund

2015. január 23., péntek 14:45, frissítve: péntek 16:34

Felkértünk tizenegy rockzenei újságírót, hogy állítsák össze minden idők legjobb magyar rocklemezeinek és -előadóinak listáját. Ez lett az eredmény!

Százhetvenegy lemez kapott helyet az összeállításban, ezek közül választottuk ki a legtöbb pontszámot elérő harminc albumot. Szakíróink életkora harminc és hatvanöt év közé esik, így egy bizonyos korszak iránti elfogultsággal sem lehet őket vádolni. Végigtekintve a felhozatalon, az látszik, hogy azok a bizonyos „nyolcvanas évek” hozták a legfontosabb alkotásokat – úgy tűnik, kiállták az idők próbáját.

Az albumok listája

Számos olyan zenekar került a legelismertebbek közé, amelyek muzsikájuk minőségével tűntek ki: mint a Syrius, a Mini, az LGT, a Solaris, vagy éppen az East. A harmincas lista valamennyi résztvevője olyan színvonalú alkotást hagyott hátra, amely a mai napig példaértékűnek tekinthető.

A hetvenes-nyolcvanas évek nagy lázadói, mint a P. Mobil, Nagy Feró – akár a Bikinivel, akár a Beatrice zenekarral –, az Edda Művek, ugyancsak komoly eredménnyel büszkélkedhet. Borítékolható volt, hogy a Mobil első albumának megjelenése nagy port kavar, hiszen rajongók tízezrei várták hosszú éveken keresztül. Hasonló okokból képviseltethette magát a Feró-féle Bikini mindkét lemeze, hiszen kisebb csodának számított, hogy Nagy Ferót végre az otthonunkban is meghallgathattuk – méghozzá kiváló minőségben, egyedi, újszerű gondolatokkal tűzdelve és modern hangzásvilággal. Az Edda mint elsőként befutott vidéki zenekar első, illetve második albumával ugyancsak korszakalkotónak minősült, így Pataky Attiláék helye megkérdőjelezhetetlen.

A Hobo Blues Band is elsősorban a hajdani lázadók népes táborát gyarapítja, ám az 1984-es Vadászat annyira beletalált a „sűrűjébe”, hogy valósággal sokkolta az akkori kritikusokat. Itt jegyezzük meg, hogy a HBB több albummal szerepel az összesítésben, amellyel megszerezhette a legelőkelőbb helyet a zenekarok listáján.

Fotó: MNO grafika

 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A meglepetés erejével hatott a Pandora’s Box (Kő kövön) negyedik helyezése, emellett a Korál, a Karthago, az Új Skorpió, a V’Moto-Rock, de a Dinamit is a legjobbak közé jutott.

Az Omega vagy a Piramis sereghajtó státusa némi csalódást jelentett, hiszen munkásságuk, korábbi sikereik alapján jobb sorsra érdemes zenekarokról beszélünk. Esetükben szakíróink meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen sikeres albumaik közül nem lehetett könnyű választani. Mindezt jól példázza, hogy a teljes listán mindkét formációnak több kiadványa is szerepel.

Nem mehetünk el szó nélkül az A. E. Bizottság meglehetősen jó helyezése mellett sem. A zenekar valahogy sosem hozta lázba a zeneértő közönséget, ám ne feledjük, hogy ők voltak a máig tartó avantgárd stílusirányzat úttörői! Mindenesetre a Kalandra fel! album megjelenésekor nem kis meghökkenést okozott; harminc évvel később is többen igyekeznek nyomukba lépni.

Miután a listát harminc albumban határoztuk meg, olyan anyagok is kimaradtak belőle, amelyeknek egyébként ott lenne a helyük. Így kiesett a KFT első lemeze, a Macska az úton, az István a király is épphogy csak lecsúszott, mint ahogy Deák Bill Gyula is megérdemelte volna a helyezést. De sajnos a legendás, ötvenéves Illés sem érte el a bejutási küszöböt.

Az előadók listája

A lemezlista alapján állapítottuk meg, hogy melyik húsz zenekar, előadó volt minden idők legsikeresebbje. Földes László legénysége meg sem állt a csúcsig, mint ahogy Ferónak és a Mini együttesnek is sikerült megkapaszkodnia a dobogón.

Fotó: MNO grafika

1. Szakíróink a Hobo Blues Bandnek ajándékozták a dobogó csúcsát, hiszen a csapat számos kitűnő alkotásával joggal írta be nevét a magyar rock történelemkönyvébe.

2. Nagy Feró és a Bikini időszaka nem tartott sokáig, mégis maradandót alkottak mindkét lemezükkel. Feró e két korszakos stúdióalbumon mutathatta meg először, mire is képes valójában, ha hagyják érvényesülni.

3. A Mini mint progresszív formáció sosem vonzott tömegeket, viszont a rájuk jellemző egyéni megszólalás és a profi módon előadott, örökbecsű muzsikájuk igazolja a banda létjogosultságát. Még ma is.

4. Az LGT is többször került az egyszer fenn, egyszer lenn állapotába, de talán a tabáni nagy bulik és a veretes, míves muzsikájuk mindenképpen közrejátszottak abban, hogy a legjobbak között legyen a helyük.

5. Ha létezik hazánkban olyan formáció, amely elsősorban a zenére koncentrálva a magas színvonalat tartotta szem előtt, akkor az az East. Bár a felállás többször változott, a minőségből soha nem engedtek. A Játékok szvit éppoly sikert aratott, mint a Hűség vagy akár a Szerelem sivataga.

6. Negyvenöt év, közel ezer feldolgozás – röviden ez a P. Mobil. Dalaikat számos hazai banda tűzte és tűzi műsorra, hiszen a siker garantált. Töretlenül halad előre annak ellenére, hogy a mai napig legalább négyszáz zenekar él szerzeményeikből. A rockszakmában szinte egyedülálló módon képesek a megújulásra (talán a tagcserék számában is vezetik a ranglistát), deklaráltan nem nosztalgiából szeretnének megélni.

7. A meglepetés kategória győztese a Pandora’s Box. Zeneileg tökéletesen megkomponált dalok, profi muzsikusok. Úgy tűnik, hogy a Bencsik–Sáfár–Cserháti–Vikidál korszak kitűnően megágyazott a kései folytatáshoz, amely azonban nem bizonyult felhőtlennek. Ugyanis jelenleg három hivatalosnak mondható utódzenekar létezik, bár repertoárjuk – leszámítva a „kötelező” darabokat – eltérő. És ne felejtsük el, hogy a Zöld, a bíbor, és a fekete eredeti P. Box-szerzemény!

8. A nagy „kőkorszaki istenségek” közül az Omega egyedüliként kerülhetett fel listánkra. Meglepő vagy sem, de így alakult.

9. A Piramis öt sikeres éve alighanem egyedülálló történet a hazai rockéletben. Ez persze önmagában még nem repítené automatikusan semmilyen lista élére, ám több rockslágerrel sikerült maradandót alkotniuk.

10. A Frenreisz Károly alapította és vezette Skorpió kétszer is robbantott, ráadásul olyan zenészeket csábított maga köré, akikkel eleve nem vallhatott kudarcot.

11. A magyar progresszív zene úttörője a legendás Syrius, amely kultikussá vált. Érdekesség, hogy Az ördög álarcosbálja albumuk elsőként Ausztráliában látott napvilágot, ennek licence alapján jelentette meg itthon a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat. Legnagyobb sikerüket is a távoli földrészen aratták. Mára mindössze hárman élnek a hattagú formációból.

12. A Beatrice fogalom. A hajdani „csirkedarálós” nemzet csótánya, a „szakadtak” Robin Hoodja felhagyott a „csöves ideológiával”, de Nagy Feró attól még tehetséges és kedvelt muzsikus.

13. Az első igazán befutott vidéki rockzenekar az Edda Művek volt. Patakyék azóta is sűrűn adnak életjelt magukról hanghordozó formájában, ám az első két album mondanivalójának színvonalát egyik sem érte el. Az „igazi” Eddát Slamó, Zsöci és Pataky jelentette.

14. A Fonográf együttes valóban tökéletesen megírt dalokat tartogatott számunkra. Bár az Illés sikerét igazán sohasem érhette el, szerzeményeik nagy része utat talált a közönség füléhez, szívéhez. A Szörényi–Bródy jól összeszokott szerzőpáros, a szépen megkomponált vokálok, valamint a zenei teljesítmény garantálta a zenekar népszerűségét.

15. A Solaris már csak azért sem hiányozhat a listáról, mert sci-fi ihletésű, progresszív muzsikájuk a tengeren túl is elismerésre tett szert. A Marsbéli krónikák igazán veretes, minőségi album.

16. A Korál együttes a kezdetekben Radics Béla nyomdokait követve repült a csúcsig. A szakma ezt az időszakot (Korál 1-2) annak megfelelően díjazta. Később az eladhatóság felváltotta a minőséget, ennek oltárán feláldozva a kezdeti, kitűzött célokat. A harmadik album mindenesetre már nem a rock rajongóinak szólt.

17. Deák Bill Gyula sokat munkálkodott a HBB sikeréért, az ott eltöltött idők után képes volt olyan albumokat megjelentetni, amelyek a közönségsiker mellett a szakmában is elismerést vívtak ki. Magyarország legfeketébb hangú fehér énekese időközben ikonná vált.

18. Az A. E. Bizottság helyezése korántsem zenei képességeiknek (többségük képzőművész volt), mint inkább meghökkentő, egyéni stílusuknak köszönhető. Ettől függetlenül a csapat megmutatta, hogyan lehet mindent teljesen másképp játszani, és a recept, úgy tűnik, bevált.

19. Ha elefántdübörgés hallatszik valahol a „zöldbozót rock” földjén, akkor az csakis a Karthago lehet. Ötszólamú vokál, karizmatikus énekes Takáts Tamás személyében, egy sokoldalú, kiváló zeneszerző, Gidófalvy Attila, és további három kitűnő muzsikus. Az amerikai west coast magyar helytartóinak mindenképp a legnagyobbak között van a helyük.

20. A Barbaro két lemeze is felrepítette a zenekart a legjobbak közé. Nehéz és komoly munkát hagytak a hátuk mögött.

Összeállította:

Bálint Csaba (BCsaba), Bese Jozefák László (Jozé), Gönci György, Hajnal Gábor (Kis Hajnal), Hegedűs István (Hege), Horváth „Rockbázis” Péter, Kovács László, Pénzes János (Pjuan), Máthé József (Fiery), Rozsonits Tamás (Tom Rye), Sebestyén Márton (Show No Marcy)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.