On The Spot: Indiánok Brazília ellen

Halálra ítélték a falvakat, minden víz alá fog kerülni

Vig György

2014. július 14., hétfő 07:45, frissítve: hétfő 13:38

Brazíliában járt a nemzetközi hírű magyar On The Spot két tehetséges dokumentumfilmese. Cseke Eszter és S. Takács András a futball-világbajnokság kezdetén költözött egy indán faluba. Filmjükből megtudhatjuk, hogy arrafelé még az esőerdei tisztásokon is rúgják a bőrt. Mindeközben arra is fény derül, hogy a brazil őslakosok helyzete semmivel sem jobb, mint a hazájuk nemzeti válogatottjának idei teljesítménye a világbajnokságon. A műsor ma este 22.35-kor látható az M1-en.
Cseke Eszter és S. Takács András három hétig forgatott a Xingu folyó mellett élő kayapo-xikrin törzs egyik falujában. Az indiánokkal halásztak, vadásztak, részt vettek vallási szertartásaikon, hogy minél közelebbről megismerjék a félig civilizált törzs mindennapjait. A két szőke magyar filmes erdei és vízi túrái határozottan a klasszikus Tüskevár sorozat emlékezetes pillanatait idézik. Azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy Cseke Eszter sokkal vonzóbb látványt nyújt a maniókaföldön, mint Bütyök a cséplőgépen. Az őserdőt járó Takács András viszont tökéletes Tutajos, amire egészséges öniróniával saját maga is rámutat. A humoros önostorozásra akkor kerít sort, amikor felkészült vadonjáróként szúnyoghálós, nyakvédős kalapban, tetőtől talpig zárt ruhában és gumicsizmában sétál az erdőben, miközben indián kísérőik rövidnadrágban és tangapapucsban baktatnak előtte az ösvényen.

A film vidám pillanatait és a vadászatból, halászatból élő, ám esténként nagy képernyős televízión meccset néző törzs életét figyelve azonban hamar kiderül, hogy az On The Spot ismét kegyetlenül aktuális és megrázó témát talált. Az indiánok egy gazdasági érdekek miatt halálra ítélt területen élik hagyományos életük utolsó pillanatait. A kormány korábbi ígéreteivel ellentétben a közelben gigantikus vízi erőmű épül, így a terület egy része víz alá kerül. A folyó kiszáradó mellékágai mentén pedig várhatóan az egész térségből eltűnik az őserdő. Az ott élő indán törzsek, amelyeket korábbi élőhelyükről már elkergettek az iparosodás, erdőművelés miatt, újra földönfutóvá válnak, akár észak-amerikai rokonaik, akiket rezervátumról rezervátumra űztek a telepesek. Történik mindez a XXI. század olyan szakaszában, amikor már senki sem vitatja, hogy a föld tüdejének számító esőerdők területének csökkentése nemcsak az ott élő növények, állatok és emberek számára jelent végzetes veszteséget, hanem az egész emberiség, a saját gyermekeink sorsát, jövőjét, életkörülményeit is meghatározza.


Fotó: On The Spot

Miközben a dokumentumfilmeseknek köszönhetően megismerjük a száműzetésre ítélt törzs életét, részesei lehetünk mindennapjaiknak, megértjük, miért szurkolt a brazil válogatott meccsein az ellenfélnek a törzs fiatal főnöke. A férfi, aki tudja, hogy nemsokára megint megsemmisül körülötte a világ egy csodálatos darabja. Halászat, vadászat helyett maradnak az ígéretek és a tévé. Kedvenc filmjük az Avatar, de gyerekeik talán majd azt is megnézhetik, milyen volt őseik földje, amelynek helyén nemsokára gigantikus vízi erőmű dübörög.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.