Indul a Summerfest folklórfesztivál

Grund

2012. augusztus 10., péntek 16:21, frissítve: péntek 16:22

Vasárnap kezdődik a Summerfest folklórfesztivál, amely huszonegy ország hétszáz táncosával és mintegy ezer programmal várja látogatóit.

Dobos Ágnes, a fesztivál sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a 19. alkalommal tartandó Summerfest Magyarország legjelentősebb, Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

A tizenegy nap alatt bemutatkozik Argentína, Peru, Venezuela, Mexikó és Costa Rica, s ott lesznek Nepál, India, Tajvan és Thaiföld táncosai is, emellett érkeznek vendégek Dagesztánból, Grúziából és Burjátföldről is. Európát Magyarország mellett Oroszország, Szardínia, a Kanári-szigetek, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Macedónia és Csehország képviseli. „Semmihez sem fogható látvány, amikor több száz táncos vonul fel hazája viseletében, és a nézőket is bevonva közösen mutatja be táncait” – emelte ki a városháza munkatársa.

A fesztivált – amely tagja a 85 országot számláló nemzetközi folklórszövetségnek, a CIOFF-nak is – 1996 óta immár három Pest megyei település, Százhalombatta, Ráckeve és Tököl közösen szervezi, kiterjesztve a százhalombattai helyszíneket a partnertelepülésekre.

A hagyományokhoz híven Százhalombatta ad otthont a hivatalos nyitó- és záróceremóniának, de a központi helyszín mellett párhuzamosan zajlanak az események a településeken. A Táncpanoráma keretében országcsoportok mutatkoznak be esténként, gyerekeknek és felnőtteknek szóló nemzetközi táncház, világzenei koncertek és nemzetközi játszóház várja a vendégeket – mutatta be a nagyszabású rendezvényt a sajtóreferens.

Az egyes települések önálló programjai között Százhalombattán egyebek mellett Berecz András önálló estje, a Csík Zenekar lemezbemutatója, Pál István Szalonna és családja, valamint a Benkó Dixieland Band koncertje szerepel, kiállítás is nyílik Ünnepek és hétköznapok címmel Pest megye és Budapest tárgyalkotó népművészeinek munkáiból.

A világtalálkozó ideje alatt folkkocsma, világzenei sátor, fesztiválklub, mesegyár fogadja a városba érkezőket, folyamatosan kínálja portékáit a népművészeti kirakodóvásár, a hungarikumok utcája és a Summerfest-sokadalom. „Új programként idén gasztronómiai kalandozásra hívják az érdeklődőket Százhalombattán: három étteremben a mezőföldi, az erdélyi és a felvidéki ételek háza várja az ínyenceket” – sorolta Dobos Ágnes.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A fesztivál állandó és fontos eleme a sérült emberekkel való találkozás, az Aranyszív Gála keretében fellép a Gördülő Táncegyüttes, a Vakrepülés színjátszó társulat és a Felhőjárók színpad. Elengedhetetlen része a rendezvénynek a Szeretetasztal is, ahol Százhalombatta lakói süteményekkel, helyi specialitásokkal és házi készítésű finomságokkal várják a helyi és a nemzetközi közösségeket.

A százhalombattai helyszín különlegessége, hogy a táncosokat családok fogadják be, s az sem megszokott, hogy sok önkéntes segíti a fesztivált – hangsúlyozta Dobos Ágnes.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Ráckevén már szombaton elkezdődik a programsorozat. A tíz nap alatt fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Vujicsics zenekar és a Talamba ütőegyüttes. Nem hiányoznak a ráckevei program megszokott elemei sem, így a Magyar Gála és a vízi karnevál: a Kis-Dunán lampionokkal díszített hajók és csónakok teremtenek különleges hangulatot. A látogatók művészeti és kézművesparkkal is találkozhatnak, a helyi programok az augusztus 20-ai ünnepi eseményekkel és a nemzetközi gálaműsorral zárulnak.

Tökölön egyebek mellett Hercku Ágnes és Nikola Parov kvartettjének hangversenyére invitálják a közönséget, ezenkívül népi játszótér, mesemuzikel és nemzetiségi együttesek ajánlják magukat. A település nemzetközi folklórgálával, zenés tűzijátékkal és utcabállal zárja a Summerfestet augusztus 20-án.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.