Irodalommal indítottak harcot a maffia ellen

Az ötletgazda két évtizede áll rendőri védelem alatt

tgi

2012. augusztus 6., hétfő 13:15, frissítve: hétfő 23:30

Egy calabriai fürdővárosban irodalmi fesztivált rendeztek a maffiaellenes harc jegyében. A hallgatás falát akarják lerombolni, amely félelemből és beletörődésből épült.

A múltban sem a toll, sem a kard nem tűnt túl hatékonynak a dél-olaszországi Calabria tartományban garázdálkodó bűnszövetkezet, a ’ndragheta elleni küzdelemben. Az alvilág egyik központjában, a Lamezia Terme nevű fürdőhelyen megrendezett irodalmi fesztivál segít abban, hogy áttörjék a hallgatás falát, amely a félelem és a beletörődés eredményeként nőtt magasra.

Jelenet a nápolyi maffia piszkos üzelmeit bemutató Gomorra című filmből

Fotó: Szuez Film


Noha még ma is előfordulnak a szervezett alvilághoz köthető bűntettek Lamezia Terme utcáin, a Trame (Cselszövések) címen megrendezett fesztivál, amely a maffiáról szóló könyvek ünnepe, igazi siker. A város terei megteltek olyan emberekkel, akik azért jöttek el, hogy meghallgassák a szerzőket, újságírókat, ügyészeket vagy a bűnözés ellen küzdő más szereplőket, akik könyveikről beszélnek.

„A maffia ellen különböző módokon lehet harcolni. Ha beszélsz róla, már erősebb leszel” − mondja Tano Grosso, aki tavaly városi tanácsosként állt elő a fesztivál megrendezésének javaslatával. (Grosso hozta létre az első szövetséget a zsaroló alvilág ellen már 1991-ben − azóta is rendőri védelem alatt él.)

 

Lirio Abbate újságíró a politika és a maffia kapcsolatáról írt könyvet

Fotó: Europress / AFP


A 'ndragheta csápjai már régóta behatoltak e város társadalmába, a bűnszövetkezet ellenőrzi a közmunkák jó részét, számos privát megállapodásban és szociális tranzakcióban is szerepe van. Ezért csupán ügyészek és rendőri szervek nem győzhetik le, ha nem távolítják el Calabria kultúrájából is − hangsúlyozta a fesztivál igazgatója, Lirio Abbate újságíró, akit 2006 óta, amikor könyvet írt a politikusok és a szervezett bűnözés összefonódásáról, saját fegyveres őrei védenek.

Roberto Saviano Gomorrájával kezdődött

„A mai Calabria a 30 évvel ezelőtti Palermónak felel meg, ahol nem lehetett hangosan kiejteni a maffia szót. Ezért jöttünk ide, ezért hoztunk magunkkal bírókat, újságírókat, szerzőket, ezért próbáljuk áttörni az omerta falát” − hangoztatja Abbate a hallgatás parancsára utalva, amely lehetetlenné teszi az igazságszolgáltatás dolgát azokban a körzetekben, ahol a félelmes alvilági klánok uralkodnak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Roberto Saviano regénye 2007-ben jelent meg magyarul


A könyvfesztivál megszervezését elősegíti a maffiáról és a különböző tartományokban működő hasonló bűnszövetkezetekről, a nápolyi camorráról, a pugliai Sacra Corona Unita szervezetről és a calabriai ’ndraghetáról szóló könyvek „irodalmi hulláma”.

„Ez egy piaci jelenség, egy divathullám” − magyarázza Florindo Rubettino könyvkiadó, aki szerint a szervezett alvilággal foglalkozó könyvek sikere Roberto Saviano 2006-os bestsellerével, a Gomorra című kötettel kezdődött. A Rubettino családjának birtokában lévő kiadó az 1980-as évek óta jelentet meg könyveket a ’ndraghetáról, ami állampolgári elkötelezettségét tanúsítja, ám ebben a tartományban, ahol a vállalkozókat szüntelenül zsarolja az alvilág, ez valóságos kihívásnak számít.

Matteo Garrone filmesítette meg Roberto Saviano regényét. A Gomorra 2008-ban öt Európai Filmdíjat kapott, Cannes-ban nagydíjas lett, csak a maffia nem díjazta. A film rendezője – akárcsak a könyv írója – rendőri védelemre szorult:

A 'ndragheta az egyedüli vállalkozás, amelynek van pénze

A fesztivált Calabria bármely nagyobb városában meg lehetett volna rendezni: a kétmilliós lakosságú tartományban, amely az olasz GDP alig 2,2 százalékát állítja elő, egyes városokban a fiatalok 39 százaléka munkanélküli − a szervezett bűnözés egyfajta alternatívát jelent erre a helyzetre. „A gazdasági válság közepette a ’ndragheta az egyedüli olyan vállalkozás, amelynek van pénze, márpedig azt tartják, hogy aki állást tud biztosítani, az társadalmi egyetértést teremt” − fejtette ki Abbate, és így folytatta: „Mi meg akarjuk mutatni, hogy léteznek más alternatívák!”

Manuela Iati újságírónő, a Sky TG24 tévé munkatársa Calabriában született és nőtt fel, sokat ír a ’ndraghetáról. Elismeri, hogy létezik a tartományban egyfajta maffiamentalitás, de hozzáfűzi: „Ez nem azt jelenti, hogy mind maffiózók, csak azt, hogy mivel az állam és azok a szolgáltatások, amelyeket nyújtania kellene, nem működnek, sokan elfogadják a mások által nyújtott előnyöket és azt, hogy le legyenek kötelezve irányukban. A korrupció olasz jelenség, itt azonban  mögé áll a szervezett alvilág is” − hangsúlyozza Iati.

Giacomo Panizza lelkész. Csak az elmúlt fél évben három szociális otthont támadott meg a maffia

Fotó:Europress / AFP


Lamezia Terme városi tanácsát kétszer is feloszlatták azzal a gyanúval, hogy a 'ndragheta emberei beszivárogtak soraiba. „Valójában nincs ennyi maffiózó, hatalmuk igazából abból ered, hogy az emberek együttműködnek velük és hagyják őket manőverezni” − vélekedik Giacomo Panizza atya, aki gyakran vált a klán erőszakának célpontjává szókimondása miatt. Az elmúlt fél évben három olyan szociális otthon ellen követtek el támadást, amelyekben Panizza atya fogyatékosokat, bevándorlókat támogató projektekben vesz részt, vagy drogfüggők kigyógyítását támogatja. „Meg akarják mutatni, hogy ki az úr a városban” − mondja a lelkész.

Az emberek a törvény uralmára szomjaznak

Gianni Speranza polgármester legfőbb feladatának azt tekinti, hogy megállítsa a város fiataljainak elvándorlását, bár nem tud munkát biztosítani nekik. A maffiatestvériségekről szóló egyik könyv bemutatóján Speranza felsóhajtott: „Ha az itteni fiatal srácok Calabriában járnának egyetemre és aztán itt dolgoznának, minden jóra fordulna. Ehelyett azonban elmennek, mert itt nincs számukra semmi. A Trame megrendezése annak a jele, hogy sokan akarják a változást. A fesztivál arra irányuló kísérletet is jelent, hogy társadalmi összetartást teremtsünk.”

Lamezia Terme látképe

Fotó: Trovaspiagge


Az egyik estén óriási képernyőn dokumentumfilmet vetítettek arról, hogyan végzett a maffia az ellene folyó vizsgálatot vezető Falcone és Borsellino ügyészekkel 20 évvel ezelőtt. „Érezni, hogy az emberek a törvény uralmára szomjaznak” − jegyezte meg a maffiáról szóló egyik könyv brit szerzője, John Dickie.

Véleménye szerint az 1980-as években Olaszország a mai Mexikóra emlékeztetett, de aztán sikerült határozottabban fellépnie a bűnözők világa ellen. Ám a bűnszindikátusok máig folytatódó jelenléte mélyebb összefüggésben azt mutatja, hogy „az igazságszolgáltatás fellépése mindaddig csak gyomirtás marad, amíg maga a lakosság nem akar igazi változást”. Ezért tekintik a Trame szervezői biztató jelnek a fesztivál sikerét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.