Ismét Újbuda Jazz Fesztivál az A38-on

Grund

2012. augusztus 22., szerda 13:18, frissítve: szerda 13:18

Idén 8. alkalommal ünneplik dzsesszfesztivállal Újbuda megalakulását. A hazai tehetségeket és nemzetközi dzsessznagyságokat egyaránt felvonultató esemény egyúttal a 2003-ban nyílt A38 hajó tizedik, jubileumi szezonjának is tekinthető.

Idén nyolcadik alkalommal kerül sor az Újbuda Jazz Fesztiválra, amely eredetileg Újbuda megalakulásnak 75. évfordulójára jött létre.

A MU Színház, az A38 hajó és Újbuda önkormányzatának együttműködéséből született fesztivál az évek során igazi nemzetközi rangú és színvonalú zenei eseménnyé nőtte ki magát, amelyen az európai és tengerentúli dzsessz legnagyobbjai éppúgy fellépnek, mint hazai tehetségek.

Az immár igazi hagyománnyá vált fesztivált – a szokásoknak megfelelően – szeptember elején rendezik meg, és ideális nyitóeseménye a 2003-ban nyílt A38 hajó tizedik, jubileumi szezonjának.

Szeptember 7-én, pénteken 19.30-kor veszi kezdetét a Koncertteremben a Bin-Jip koncertje, amit az osztrák K3 formáció fellépése követ. A Bin-Jip (ejtsd: bin dzsip) szokatlan hangzású neve mögött három fiatal zenész – Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Andrew J – rejtőzik. Az együttes Enter című bemutatkozó lemeze 2010 őszén jelent meg Magyarországon a saját alapítású, LAB6 nevű kiadónál, Japánban pedig a Whereabouts Records gondozásában. Az Enter a 2011-es Fonogram díjátadón az év alternatív albumának járó díjat nyerte.

A K3 formáció az osztrák dzsessz egyik legeredetibb és legmeghökkentőbb színfoltja, egyben remek párosítás a Bin-Jiphez: az akusztikus és elektronikus hangzásokat egyedi módon elegyítő trió a popzene és a szabd improvizáció között egyensúlyozik, páratlan eleganciával.

A Tetőterasz pénteki fellépője a Tomor Barnabás Trió feat. Barabás Lőrinc és Premecz Mátyás.

Szeptember 8-án, szombaton a Koncertteremben 18.30-kor lép színpadra az USA-ból érkező Lewis Jordannal kiegészült, a hazai dzsesszélet meghatározó szereplőjének számító Grencsó Collective.

Ezt követően az olaszországi dzsessz egyik legnevesebb, nemzetközileg is elismert formációja, a Psaico Bop ad koncertet. A hol kvartettként, hol trióként fellépő zenekar a dzsessz szabad improvizációs kísérleteit terjesztette ki, jócskán a hagyományos dzsessz keretein túlra.

A trió ezúttal egyedülálló együttműködésben vesz részt: budapesti koncertjének vendége nem más, mint a Philadelphiában született szaxofonos, zeneszerző, karmester és költő, Sabir Mateen, a dzsessztörténelem egyik kiemelkedő, nem hétköznapi figurája. Mateen az észak-amerikai dzsesszélet egyik integratív alakja, akit elsősorban a Sun Ra Orchestrából ismerhetünk, játszott már a korábban az A38 hajón fellépett Matthew Shippel is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Koncertterem harmadik fellépője aznap a sKoLin TRio lesz. A zenekar 2010-ben alakult az újpesti zeneiskola tanulóiból. Sztenderdek és saját szerzemények alkotják műsorát, és a tagok elkötelezetten keresik a különböző stílusok keveredésének határait. A trió a 2012-es Talentométer tehetségkutató verseny dzsessz-elődöntőjének a nyertese.

A fesztivál támogatói: Nemzeti Kulturális Alapprogram és Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata. További információ az A38 honlapján.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.