Ispánki szoborfiai

2012. március 16., péntek 18:27, frissítve: péntek 18:41

Emléktáblát helyeztek el péntek délután az 1906. március 16-án született Ispánki József szobrász- és éremművész kaposvári otthonának homlokzatán. Méltán lehetett büszke szoborfiaira, így a Kaposvárott 1945-ben felállított Petőfi- vagy a bolgármészkőből faragott és az Operaház főhomlokzatán látható Monteverdi- és Smetana-szoborra – mondta róla az alkotó munkásságának egyik méltatója.

Az uralkodó halálnak 900. évfordulójára készült, és a veszprémi vár nyugati oldalán magasodó Szent István és Gizella királynő szoborpár jelentette Ispánki József számára az első és évtizedeken át tartó sikert, ám már két évvel korábban elnyerte a Svéd Éremművész- és Numizmatikai Szövetség Biennáléja, majd egy évvel később a Párizsi Világkiállítás arany-díját. Aztán idehaza csaknem minden, történelmi, politikai, művészeti szempontból nevezetes helyen letette névjegyét a szoborfiaira büszke alkotó.

Az 1935 és az 1940 közötti időszakban az éremművészet volt meghatározó és sikereket jelentő számára, de már ez időben is felfigyeltek a magyar történelem jeles egyéniségeit ábrázoló, esetenként monumentális alkotásaira.

Stílusát a tömbszerűség, a tiszta kontúrok hangsúlyozása, görögös, ideálisan szép alakjait a plasztikusság jellemzi. Visszatérő szobrászi problémaként megfogalmazott lovas kompozícióiban különösen jól érvényesül  a nemes archaizmusa – írja róla az egyik művészeti lexikon.

Kaposvárott, gyerek- és ifjúkorának rajongásig szeretett városában mások mellett az 1954-ben felállított, egész alakos, bronzból készült Petőfi-szobor, a somogyi megyeszékhely legendás hírű polgármesterének emléket állító és a város Berzsenyi parkjában álló, egész alakos Németh István-, a Csiky Gergely Színház előterében látható névadói mellszobor, valamint a hazai járványügy kiemelkedő alakját megörökítő Fodor József-szobor őrzi emlékét.

Az Operaházba érkezők szemét feltehetőleg sose kerülik el az elegáns zenés színházunk főhomlokzatán sorakozó szobrok, de az impozáns épületre rácsodálkozók közül vélhetőleg kevesen tudják, hogy a Monteverdi- és a Smetana-szobor alkotója asztalossegédként kezdte Kaposvárott.

– Mitől gazdag egy város a sikeres gazdasági élete mellett? A szellemi és kulturális életét meghatározó elődeire. Azokra, akik gyorsították a fejlődését és öregbítették jó hírét – mondta csütörtök délután Ispánki József egykori otthona emléktáblájánál Szép Tamás, a városi képviselő-testület tanácsnoka, a kaposvári Polgári Casino elnöke.

Amiként Kaposvár szívébe zárta az 1992 óta már az „égi műteremben dolgozó” alkotó köztéri szobrait, ugyanúgy az V. kerületiek is büszkék lehetnek a Károlyi-palotánál elhelyezett, Batthyány Lajos elfogását felidéző szoborra, a salgótarjániak az 1955 és ’59 között készült Üvegfúvóra vagy a nyírbátoriak a kenyérmezei csata győztes vajdája, Báthori István szobrára.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.