Japánban is hódít Fenyő Miklós

Grund

2012. június 6., szerda 11:32, frissítve: szerda 11:39

A Made in Hungária című magyar filmmel kezdődött meg a jubileumi, 10. alkalommal megrendezett EU Film Days elnevezésű Európai Filmek Fesztiválja Japánban május 24-én. A megnyitóünnepséget az Európai Unió tokiói delegációjának otthont adó Európa Házban tartották, amelyre filmes szakembereket és EU-s diplomatákat hívtak meg.

A magyar film iránti kiemelt érdeklődést mutatja, hogy az esemény megnyitó rendezvényének díszbemutatójára – amelyet a hagyományok szerint rendre az EU soros elnökségét ellátó ország filmjének vetítésével indítanak – a szervezők idén a magyar filmet, a Made in Hungáriát választották ki.

Kivételes megtiszteltetésnek és sikernek számít ez, ha figyelembe vesszük, hogy az ír The Guard, a német  Soul Kitchen, vagy a lengyel Kés a vízben is felsorakozik a 21 ország az idén bemutatott filmjei között. Az eseményre Japánba utazott Fonyó Gergely filmrendező, valamint a film producere, Neményi Ádám, akik dr. Szerdahelyi István nagykövet és Kálmán Andrea kulturális attasé társaságában részt vettek Hans Dietmar Schweisgut EU-nagykövet által a fesztivál megnyitásának tiszteletére tartott fogadáson és sajtótájékoztatón.


A május 26-i első nyilvános filmvetítést követően egy talkshow keretében – amelyet Tanaka Csiszeko híres japán filmkritikus vezetett – a filmesek megosztották a közönséggel a forgatás kulisszatitkait, valamint a japánok által csak felületesen ismert korabeli politikai és társadalmi háttérről is meséltek, amelyet a közönség nagy érdeklődéssel hallgatott. A filmet telt ház előtt vetítették, a talkshow-n több mint 200 aktív néző vett részt, akik tucatnyi érdekes kérdést tettek fel a magyar filmeseknek.

Mind a vetítésnek, mind a beszélgetésnek rendkívül pozitív visszhangja volt. A japán filmszakma – amely többnyire a magyar művészfilmeket ismeri és kedveli – is elismerően fogadta a szokatlanul vidám, színes, fiatalos lendületű musicalfilmet. Elmondható, hogy a Made in Hungária egy új, pozitív magyar országimázst alakított ki a japánokban. Az EU Film Days alatt három héten keresztül 21 EU-s tagállam filmjeit mutatják be eredeti nyelven, többnyire japán felirattal a National Film Centerben.

A június 16-ig tartó tokiói filmfesztiválon minden európai filmet összesen két alkalommal vetítenek le, a magyar film harmadik, egyben utolsó vetítésére június 14-én kerül sor Tokióban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.