Játékok foglalják el a házat

WA

2012. május 7., hétfő 09:24, frissítve: hétfő 10:49

Hetedhét Játékmúzeum címmel Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteményét és Réber László grafikus, könyv- és mesekönyv illusztrátor munkáit bemutató állandó kiállítás nyílik május 11-én Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes tavaly felújított szárnyában. A „házfoglalót” nagyszabású gyermekfesztivál keretében rendezik meg.

Moskovszky Éva (1924–2010) négy–ötezer darabból álló páratlan, eddig valamivel szűkösebb helyen bemutatott játékkollekciója új, méltó otthont kapott, és kiegészült Réber László humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével – mondta el Illyés Endréné Östör Tünde, a kiállítás egyik rendezője.

A Hetedhét Játékmúzeum látnivalói, a 74 enteriőrben megjelenő, számtalan karaktert megtestesítő babák, az eredetihez hűen megformált míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között nemcsak a kicsiknek kínálnak majd élményt, vonzók lesznek minden korosztálynak.

Az annak idején céhes mestermunkának, asztalos-mintadarabnak vagy eredetileg is játéknak készült bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel felszerelt konyhák, a kézzel festett porcelánszervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, textilek, miniatűr könyvek a XVIII–XIX. századi polgári otthonok világát idézik.

Lakóik, a többnyire porcelánfejű babák a kornak megfelelő öltözékben és frizurával „élik a mindennapokat” az enteriőrökben: társalognak, teáznak, főznek, pólyás babát ringatnak vagy éppen beteget ápolnak.

Izgalmas élménynek ígérkezik az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.

A kiállítás betekintést enged a játékkészítés történetébe, bemutatja a XVIII–XIX. század bútortörténetét, megismertet a korabeli lakberendezési stílusokkal, ruha- és hajviselettel, tipikus használati és dísztárgyakkal, s a játékokon keresztül képet ad a polgári életformáról is – hangsúlyozta Nagy Veronika művészettörténész.

A páratlan játékkollekciót hét évtized alatt gyűjtötte össze Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet. A jeles játékgyűjtő 1996-ban helyezte letétbe kincseit Székesfehérváron. A babaszobák és lakóik 1998-ban költöztek be előző otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20–25 ezer látogatót vonzott.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.