Jelenések: húsvéti lézerszínház

Grund

2014. április 19., szombat 15:54

Jelenések címmel lézerfénykoncertet tartanak húsvéthétfőn a Thököly úti Rózsafüzér királynéja plébániatemplomban. Az este fél nyolckor kezdődő produkcióban a Miatyánk 21. századi feldolgozását jelenítik meg az alkotók St. Martin közreműködésével.

A fény mindig is erős szakrális szimbólum volt az emberiség történetében. Segítségével szebbé és jobbá tehetjük magunk és mások életét – olvasható az alkotók közleményében. A keresztény világ legismertebb imája a Miatyánk. Az ima jelképezi a szeretet fényét, mely a legcudarabb élethelyzetekben is erőt és támaszt nyújtanak a léleknek. A Jelenések című előadásban multimédiás és lézeres eszközökkel dolgozzák fel a Miatyánkot: a modern értelmezésben a szeretet szimbólumainak legszebb megfogalmazására törekednek az alkotók. Bíznak benne, hogy a nézőket vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben részesíti a Jelenések.

A lézerfények megalkotója Simon András grafikusművész, évtizedek óta elismert egyházi alkotó. A forgatókönyvet és látványtervet Csömör Hermina készítette, aki a Goldlaser alkotójaként már régóta álmodik arról, hogy a lézerfényt templomban, szakrális helyszíneken is szerepeltesse. Az előadáshoz csatlakozott St. Martin, aki csodálatos zenei alkotásaival emeli tovább az előadás fényét, melyben a lézer segítségével szinte láthatóvá válik a hang.

A Fényszínház 2013 elején alakult, betöltve az űrt, amelyet a planetáriumban megszűnt Lézerszínház hagyott maga után. Egyedülálló fény-látvány élménnyel és erőteljes színpadképekkel várja mindazokat, akik kíváncsiak a kortárs magyar fény-, zene- és színházművészet látványos egységére.

A Jelenések című előadás következő előadása június 8-án, pünkösdkor lesz Európa legmagasabb Mária-szobránál, Hercegszántón.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.