Jirí Menzel zsűrizik Komáromban

tgi

2012. április 17., kedd 20:00, frissítve: péntek 02:38

Győr és Szombathely után új helyszínen, a komáromi Monostori Erődben rendezik meg április 26-tól 30-ig a Mediawave fesztivált.


A Mediawave filmes programja 76 országból érkezett 1068 nevezésből alakult ki, az előzsűri 74 filmet válogatott a verseny szekcióba. Jirí Menzel cseh rendező, Stefan Kitanov, a Szófia Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer a játék- és kisjátékfilmeket, míg Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin, költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész, filmes az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket értékeli. A panoráma vetítéseken 27 kisjáték-, animációs- és dokumentumfilmet mutatnak be.

A fesztivál zenei programja a dzsesszre és az ethnóra fókuszál. Április 27-én a Mediawave Szabados Györgyre emlékezik, ekkor fellép Grencsó Kollektíva, Benkő Róbert és az egyik legerősebb improvizatív formáció, Ken Vandermark és Paal Nilssen-Love duója. Másnap a Monostori Erődbe látogat többek között a Vágtázó Csodaszarvas és az autentikus roma zenét játszó Romano Trajo. Április utolsó vasárnapja nemzetközi dzsessznap lesz, magyar és külföldi előadókkal. A bástyán kívül, a Duna-parton háromnapos majálist rendeznek, amelyen muzsikál Ferenczi György és a Rackajam, az Apnoe, a Romungro Fiúk, és még sokan mások.

A rendezvény másik kiemelkedő eseménye a Cafés & Citizenry: The Roma Origins nevű művészeti integrációs projekt, az Európai Unió Kultúra programjának támogatásával. A Mediawave alatt négy napig próbál a Both Miklós vezette zenei, és az MC Zeek által irányított slam poetry műhely, amelyek egy közös produkciót állítanak színpadra a fesztivál záró napjára Boka Gábor rendezésében. Ez a kezdeményezés a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tesz kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével, képzőművészeti és irodalmi kitekintéssel.

A Monostori Erőd Dunai-bástyája, a ligetes Duna-part ezen túl képzőművészeti kiállítások, performanszok, színházi előadások helyszíne lesz, a környezettudatosság jegyében meghirdetett fesztiválon újrahasznosított anyagokból készülő installációkat is bemutatnak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.