Jobb későn, mint soha: bónuszok és ritkaságok 2.

Schuster Lóránt a P. Mobil összes lemezéről − 12. rész

2014. november 29., szombat 20:03, frissítve: vasárnap 18:55

Sorozatot indítottunk, amelynek apropóját a P. Mobil 45 éves jubileuma adta. Mindeddig, a Mobilizmótól a legutóbb megjelent Farkasok völgye – Kárpát medence című albumig a zenekar összes stúdiólemezét vettük, most pedig az első három sorlemezhez tartozó bónusz és egyéb, további kiadatlan felvételeket, ritkaságokat vesszük górcső alá. Sorozatunk tizenkettedik részében a maga korában ki nem adott P. Mobil-felvételekről, zenei ritkaságokról és a hozzájuk kapcsolódó érdekes történetekről beszélgettünk tovább Schuster Lóránt zenekarvezetővel.

− Sárvári Vili 2003-ban Örökmozgó lettem címmel könyvet jelentetett meg. Az exkluzív kivitel mellett egy CD-melléklet is helyet kapott, amely a zenekar addigi történetének átfogó zenei megjelenítése. A kezdőszám a Prézlidal.
− Múlt idő 1. címmel mellékeltük a CD-t, többségében igazi ritkaságok szerepeltek rajta. A Prézlidal az Illés Kéglidalának paródiája, a műfajt Angliában kezdték el. Egy angol zenekartól hallottam a Beatles A Hard Day’s Night paródiáját, ennek alapján úgy gondoltam, mi is megpróbálkozunk valami hasonlóval. Miért ne dolgozhatnánk fel mi is magyar és ismert számokat más szöveggel? 1973. június 10-re, a Diósgyőri Pop- és Rockfesztiválra elkészült a Prézlidal, az Omega-paródia, a Ha én ló lehetnék, és az LGT − Hol van már az ezüst tál című örökbecsűje. Az emberek felfigyeltek az új kezdeményezésre, a paródiákkal szép sikert értünk el.

− Ha jössz hozzám, késő.
− A Grandfunk Railroad Mean Mistriter számának átdolgozása, a harmóniamenet és a verze megegyezik. Losó Laci énekelte, és annak idején kibővítettük egy basszusszólóval. Később Bajnok megörökölte, a mai napig műsoron tartjuk.

− Felejts el. Mintha elsikkadt volna ez a nóta.
− Cziránku Sándor szerzeménye. A lemezre az 1976-os demófelvételt tettük, de már a Skorpióval közös, 1973-as Egyetemi színpadbeli koncerten is játszottuk. A legelső P. Mobil-számok egyike volt. Érdemes lesz újra elővenni, a tervezett bónusz program keretében előbb-utóbb minden szám sorra kerül. − A program ezek szerint el is indult, mert a Nem érzek semmit című szerzemény felújított változata már szerepel a Farkasok völgye lemezen. Az ezután következő dal a Sárkány.
− Lengyel Gabi, akkori gitárosunk egyetlen szerzeménye volt, ami az ő kétnyakú gitárjáról és az elsárkányosodott nőkről szól. A felvétel ’75-ben, Miskolcon készült.

− A hindu szöge.
− Ének nélküli szám, Bencsik írta a zenét, a hegedűszólót Lengyel Gabi játssza. Állandó műsoridőhiánnyal küszködtünk, miközben az énekeseket – három-négy órás igénybevételük okán − pihentetni kellett. A hegedűszólóval a szám hosszát hat-nyolc percesre tudtuk növelni. A fakírokról szól, akik szöges deszkákon pihengetnek, de van egy másik, pajzánabb értelmezése is. ’76-ban demóanyagként vettük fel.

− A Főnix éjszakájáról korábban beszéltünk, a következő: Neked adnám a világot. Ami később visszaköszönt a Dinamitban.
− Így van, Vikidál átvitte hozzájuk. Teljes egészében az ő szerzeménye volt, és mikor elment, ezt és az ő számait − Samuval egyetértésben – kiiktattuk a műsorból. Dallama egyébként is több, külföldi számra emlékeztetett.

Cziránku Sándor
Cziránku Sándor
Fotó:  P. Mobil archív

− Bíborlepke. A Heavy Medal albumon Szép volt címmel találkozhattunk ezzel a szerzeménnyel.
− Erdősék mániája volt, hogy a bíbor – purple – összefügg a kábítószerrel. Ezek elmebetegek voltak! Sok esetben inkább indokot kerestek, hogy miért ne adjanak ki lemezt, mint az állításuk szerint hippivezér, Török Ádi esetében is. Végül írtam rá egy másik szöveget személyes élményemmel, így lett a Bíborlepkéből Szép volt. A Bíborlepkének egyébként létezett egy változata, amit a Földes-vendégszereplés előtti időkben játszottunk, volt egy, amit ő jegyzett, majd harmadikként készült a Szép volt. A Múlt időre a nyíregyházi ifjúsági parkbeli, 1979-es felvételt szerkesztettük.

− A Rock and roll és az imént szóba került Hajsza után jön az Élsz-e még, ami nem azonos a Babolcsai néni-lemezen megjelent változattal.
− Zenéjét eredetileg Cserháti Pityi írta, a felvételt Ajkán, a szülővárosában megtartott búcsúkoncerten rögzítettük 1980. december 15-én. Ez volt a kilépésük előtti utolsó szereplésük a P. Mobillal. A szám régi változata úgynevezett recitálós, elbeszélő stílusban készült, és azokról a zenészekről szólt, akik a rock közkatonái, ezen belül a rock hősi halottai voltak. Azokról, akinek soha nem sikerült befutniuk, akikre nem vetült a reflektorfény, de a vidéki művelődési házakban fellépti díj nélkül is rendületlenül játszották azokat a zenéket, amiket szerettek.

− Az albumon az Asszonyt akarok új verzióját hallhatjuk, de a Kintornás rockoperett részeként létezett egy régi változat is. Mit tudhatunk erről?
− Több változat létezett ebből is. Vikidál kitalált egy verzét, amihez én írtam meg a refrént. Távozásával ezt is töröltük a műsorból, de a szöveget is szinte teljesen átírtam. Szerintem az átdolgozott szám sokkal jobban sikerült az eredetinél. Egy érdekességet viszont elmondanék az Asszonyt akarokkal kapcsolatban: csináltam egy olyan verziót is, hogy „Férfit akarok, férfi kell”, ahol felsoroltam az összes „példaképet” Sandokantól a Strossmayer doktorig. Sokszor így vezettük fel az újjáalakított számot.

− Csak a teljesség kedvéért: három koncertfelvétellel zárul a lemez, amelyen Tunyogi Péter énekel, és a Heavy Medal album kapcsán már kielemeztük őket. A Kutyából szalonna album második kiadása 2009-ben, a Nagy P.-sorozat keretében jelent meg, bónuszokkal.
− A Nagy P. sorozatot azért hoztuk létre, hogy azok a számok is rajta legyenek a lemezen, amelyek különböző okokból a felvételkor lemaradtak. A Kutyából szalonna anyagon a két roma nótát „áttettük” bónuszba, mellé raktuk a címadó dalt Rudán és Bill duettjével, valamint a Ne engedd elmenni a mamát, Bill egyedüli előadásban. Mivel akkoriban (és azután is) Bill elhatárolódott tőlem, ezért úgy gondoltam, hogy a két roma szám kivételével ne is énekeljen a lemezen.  Azért tettük rá végül, hogy ezt a változatot is megismerhesse a közönség. Tehát ilyen lett volna, ha… 

− Mobileum + névre hallgat a jubileumi lemez második kiadása. A Fegyvert veszek demóváltozatát korábban megbeszéltük, a következő bónusz szám egy népdal.
− Kezdjük Az anyaszívvel., Nagyon sok változata létezik. A Skorpió műsorában hallottam, és nagyon megtetszett. Drámai hatású szerzemény, amit Erdős Péter és bandája nem engedett lemezre, sőt végérvényesen letöröltette. Később Varga Miki nagylemezén is megjelent egy változat, ami különbözött a Skorpióétól. Amikor Papp Gyula a zenekarba került, szorgalmaztam, hogy vegyük elő, és mentsük meg a számot. Később, a Rockinform mellékleteként megjelent Skorpió–P. Mobil ’73-as koncert-CD-n viszonylag jó minőségben előkerült. Ekkor tetettem rá a Mobileum-CD második kiadására bónuszként, és itt jött képbe a Kaszárnya, kaszárnya című népdal is. Erről kiderült, hogy jelentős átfedést mutat Jimi Hendrix Little Wing című dalával. A részben cheerokee indián származású gitáros zenéje mindössze egy ponton különbözik a magyar népdaltól. Több tanulmány jelent meg arról, hogy a világ különböző részein honos népdalok közös gyökerekkel rendelkeznek. A bónuszokat záró Embered voltam szerzemény pedig akusztikus gitárokkal szólal meg a lemezen.


„A P. Mobil, a Skorpió és a Hobo Blues Band” – A P. Mobil 45 című sorozatunk a jövő héten folytatódik, amikor két igazi ritkaságot jelentő koncertalbumhoz kapcsolódó történetek, érdekességek kerülnek terítékre.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.