„Jobb lesz, ha hozzászoknak a rendőrállamhoz!”

2016. november 9., szerda 15:33, frissítve: péntek 10:42

Hiába a hideg novemberi este, hiába a havas eső: a budai Vár akkor is csak a budai Vár. A látvány, a kilátás kárpótol minden kellemetlenségért. A Dísz tér felé igyekeztünk a Magyar Nemzeti Galériából, ahol éppen véget ért a Textúra című előadás-sorozat. A produkció keretében magyar írók készítettek szöveget egy-egy híres festményhez, amelyet színészek az adott műalkotás előtt adtak elő a közönségnek (hamarosan be is számolunk róla – a szerk.). Az esztétikai élmények után a panoráma már-már szinte giccsessé varázsolta a kedd estét.

A Sándor-palota előtt aztán gyorsan visszatértünk a magyar valóságba. Két hölgy, akik szintén a Nemzeti Galériából igyekeztek hazafelé, az egykori Karmelita-kolostor irányába szeretett volna átvágni a Dísz térhez. Hirtelen eléjük pattant a palota előtt strázsáló őr, és felszólította őket, hogy forduljanak vissza, a köztársasági elnök rezidenciája előtt nem lehet sétálgatni. A két hölgy azonban ragaszkodott az útvonalhoz.

Rövid vita kezdődött tehát, amelynek végén az őr hangosan kérdőre vonta a renitens gyalogosokat, akik azt felelték neki, hogy azért vitatkoznak vele, mert nincsenek hozzászokva a rendőrállamhoz.

„Akkor jobb lesz, ha újra hozzászoknak”

– kiabálta magából kikelve az őr. Majd feldúltan visszatért az őrbódéjába. Az eset szem- és fültanúit érthető módon meglepte az eset, a megdöbbenéstől kevesen szólaltak meg, csupán egy férfi dörmögött valami olyasmit, hogy talán nem szerencsés rendőrállamot kiáltani Áder János hivatala előtt. Egy pillanatra mindenkit csontig átjárt a novemberi fagy, majd siettünk tovább, hogy elérjük a 16-os buszt.

(Megkerestük az ügyben a Köztársasági Elnöki Hivatalt, kíváncsiak voltunk a véleményükre. Amint válaszuk megérkezik, frissítjük a cikkünket.)

 

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.