Jön az átadási dömping Pécsett

LM

2011. december 5., hétfő 18:01

Befejeződik a héten a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében kialakított Zsolnay Kulturális Negyed épületeinek átadása.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az „átadási dömping” az Ifjúsági Ház (IH) költözésével kezdődik és a hét végére minden üzemeltető megkapja a kivitelezőtől a még használaton kívüli ingatlanok kulcsait.

Az IH-val kapcsolatban utalt arra, hogy a Pécsi Kulturális Központ (PKK) keretei között működő intézménynek a Zsolnay-gyár volt pirogránit üzemének épületei adnak otthont, melyeket 400 millió forintból újítottak fel és alakítottak át erre a célra. Laknerné Brückler Andrea, a PKK igazgatója arról szólt, hogy a korábban a Nagy Lajos király útján működő IH-nak az új helyen 400 négyzetméterrel nagyobb, mintegy 2800 négyzetméter területe van közművelődési feladatai ellátására. A Zsolnay-negyedben a koncertek megrendezésére is alkalmas nagyterem, balett-, néptáncterem és zenekari próbahelyiségek mellett stúdió is helyet kapott, ahol együttesek demófelvételeket készíthetnek.

Kacsányi Éva kommunikációs igazgatóhelyettes arról szólt, hogy az új helyszínen immár méltó körülmények között dolgozhat az intézmény mintegy 20 művészeti csoportja, és kapcsolódhat ki az Ifjúsági Ház évi több tízezer látogatója. Utalt arra: az IH 1975-ben nyitotta meg kapuit, hogy a kultúra, a művészet terén lehetőséget adjon tehetségeknek tevékenységük gyakorlására. Az elmúlt 36 évben indult művészeti, előadó-művészeti csoportjaiban, rádióstúdiójában számos, mára ismert képzőművész, színművész, újságíró fordult meg.

Buli

Az intézmény éppen ezért a Nagy Lajos király útjai épületben házbúcsúztatót, a Zsolnay-negyedben nyitóbulit szervez december 29-ére. A régi épületben felidézik a ház történetének legszebb pillanatait, IH-s emlékek készítésére invitálják a felnőtteket, végül a Pannonia Allstars Ska Orchestra ad koncertet. A vendégek este 10 órától átvonulnak a Zsolnay-negyedbe, ahol előszilveszteri rendezvényre várják őket.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kacsányi Éva szólt arról, hogy az IH-nak ezt megelőzően is lesznek programjai a kulturális negyedben: az első koncertet december 8-án tartják, amikor a dzsesszt játszó Szőke Nikoletta „B” Verzió Projekt lép színpadra. Kiemelte, hogy Horváth Kornél és Alegre Correa közös estje december 15-én lesz Dés László vendégszereplésével, december 17-én pedig a Ghymes karácsonyi koncertjét láthatják és hallhatják az érdeklődők.

A legnagyobb

A Zsolnay Kulturális Negyed a pécsi EKF több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, amelynek révén 5 hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre.

A 2009-ben kezdődött kivitelezés részeként a 19. századi magyar iparművészet kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay-manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítették, felújították, emellett megszépült a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is.

Négy negyed

Az épületegyüttes négy nagy részből áll: a Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed pedig a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.

A Zsolnay Kulturális Negyed megálmodóinak reményei szerint a létesítmények minden korosztály számára kínálnak színes, érdekes programokat és évente összesen 200 ezer látogatót fogadnak majd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.