Itt lakott utoljára József Attila + Képgaléria

Nem túl gazdag, mégis marasztaló a balatonszárszói emlékház megújult kiállítása

rKissNelli

2012. március 7., szerda 19:30, frissítve: szerda 20:22

Teljesen megújult Balatonszárszón a József Attila Emlékmúzeum. A szomorú helyszín korszerű és nagyon látványos kiállítást kapott, amely inkább az embernek, mint a költői életműnek állít emléket.

Az egykori Horváth-panzióban is a nagy tereké, a hatásos látványé és a jól megválasztott idézeteké a főszerep – ezek lassan védjegyévé válnak a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállításainak. S persze ott a szomorú apropó is, amely egy kicsit más értelmezést kínál, mint ha Budapesten néznénk meg ugyanezt a tárlatot.

A ház ugyanis József Attila utolsó otthona volt, legalábbis papíron: a valóságban mindössze néhány hetet töltött itt, és valószínű, hogy ekkor sem volt számára a nyugalom szigete ez a villa. Nővére, József Etelka azután bérelte ki a házat, miután a Palota-panziót meghalt férje adósságai miatt elvitte a fejük fölül a bank. Etelka visszaemlékezéseiben úgy tűnik fel József Attila, mint aki élete utolsó napjaiban egyre távolabb sodródik a valóságtól: esetlenül toporog a költözés utáni felfordulásban, és a reményteli hírek – Baumgarten-díj, budapesti munkalehetőség, meghívás a Szép Szó estjére – már alig érintik meg.

A vezérfonalat az új kiállításban is a versek adják – eredeti kézírással, nyomtatásban, kinagyítva, falon, üvegen, hangfelvételen –, de a rengeteg kép és visszaemlékezés, a pszichiátriai kezelés anyagai és a halál felidézése végül nem annyira az életmű, mint inkább az ember, József Attila felé terelik a gondolatainkat. Ez valamennyire pótolja talán azt a meghittséget, amit a ház veszített azzal, hogy az eredeti elrendezése megszűnt – kibontották a közfalakat, egybenyitva a teljes teret –, és hogy meglehetősen kevés az eredeti tárgy a tárlaton. Cserébe viszont tényleg marasztaló a látványvilága, és bemutatnak olyasmit is, ami eddig nem volt látható: József Attila Rorschach-tesztjét.

Mint azt korábban megírtuk, a József Attila Emlékmúzeum európai uniós forrásból újult meg 2012-re. (Az első kiállítás 1997-ben nyílt meg itt). Az épület korszerűsítése és az új, állandó József Attila-kiállítás, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából rendeztek, összesen 60 millió forintba került, ebből több mint 48 millió forintot a Dél-dunántúli Operatív Programban elnyert pályázati támogatásból fedeztek. A múzeumot február végén nyitották meg ünnepélyesen, hivatalosan május 1-től október végéig látogatható, de a költészet napján és József Attila születésnapján, április 11-én is nyitva lesz az emlékház.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.