Kalapács alatt Dalí rágógumiszerű csontfigurái

2018. február 8., csütörtök 17:17, frissítve: csütörtök 18:17

Salvador Dalí a harmincas évek első felében készített két festménye is szerepel a Sotheby’s aukciósház szürrealista művészetre fókuszáló londoni árverésének tételei között. A vásznak különlegessége, hogy a feminizmusáról is ismert extravagáns Tota Cuevas de Vera grófné személyesen a művésztől vásárolta őket. Az argentin arisztokrata hölgy Buenos Airesben élt, és Európában is gyakran megfordult. A húszas-harmincas évek párizsi művészvilágából mások mellett Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Max Ernst, Man Ray és Luis Bunuel is a baráti társaságába tartozott. Nemcsak gyűjtője, de részese, alakítója volt a korszak művészetének.

 
Sotheby's
 

Az 1931-ben megfestett Gradiva című vásznon Dalí lázálmos festészete és technikai virtuozitása is megmutatkozik, mintha a neonkorszak pin-up lányait előlegezné, vagy épp egy profetikus Marilyn Monroe-portré lenne. Az erotomán háza című kép előterében Dalí furcsa, csont- és rágógumiszerű, álomban fogant alakjait látjuk, a háttérben pedig a katalán tájkép sejlik fel. Utóbbi alkotást sohasem láthatta még a nagyközönség, de a Gradiva is mindössze egyszer szerepelt kiállításon. Február 28-án 1,8, illetve 1,2 millió fontról indul értük a licit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.08.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.