Az MNO kritikusa Fipresci-alelnök lett

Grund

2012. március 30., péntek 18:20, frissítve: szombat 02:52

Kárpáti Györgyöt, a Magyar Nemzet és az MNO filmkritikusát, a MÚOSZ film- és tévékritikusi szakosztályának titkárát választották meg a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (Fipresci) alelnökévé a szervezet éves közgyűlésén.

A tisztújítást Bariban tartották a délolasz városban megnyílt nemzetközi filmfesztivállal párhuzamosan. A szervezet a közgyűlésen a korábbi elnököt, a francia Jean Royt, valamint az alelnököt, a török Alin Tasciyant megerősítette tisztségében, és második alelnökének választotta meg a magyar filmkritikust. Az elnöki és alelnöki megbízatás két évre szól, a kinevezettek a pozíciót díjazás nélkül, társadalmi munkában töltik be, és tisztségükben egyszer választhatók újra.

A szervezetnek története során eddig egyetlen magyar elnökségi tagja volt, Gyertyán Ervin 1977-től 1981-ig volt alelnök, majd 1981-től 1985-ig a szervezet elnöke. Kárpáti György a magyar kritika és általában a magyar filmszakma diplomáciai sikerének tekinti kinevezését.

A Fipresci egy 1948-ban alapított szervezet, amely az évek során közös platformja lett a különböző külföldi országok filmkritikusainak, egyik legfontosabb célja pedig a filmről való gondolkodás elősegítése, a kortárs filmművészet népszerűsítése. A Fipresci-ben gyakorlatilag bármely ország tag lehet, jelenleg az aktív, tehát tagdíjat fizető országok száma meghaladja az ötvenet. Nemcsak európai országok, hanem Ausztráliától Tunézián át Bangladesig számos ország kritikusai vesznek részt a szervezet munkájában. A szövetség igyekszik bővíteni a taglétszámát az afrikai, az ázsiai és az arab országok bevonásával is. A Fipresci képviselői a világ fesztiváljain, jelenleg több mint hetven seregszemlén zsűriznek, és a szervezet díját, az úgynevezett Fipresci-díjat ítélik oda, amely hagyományosan egy független nemzetközi kritikusi díj, ezért nagy megtiszteltetésnek tekintik az alkotók annak ellenére, hogy a díjjal nem jár együtt pénzjutalom.

A Fipresci a fesztiválok zsűrijein kívül elsősorban a honlapján keresztül mutatkozik meg a nyilvánosság előtt. A honlapon nemcsak a kritikusok és a zsűrik fesztiválbeszámolói, riportjai szerepelnek, hanem olyan, a világ filmgyártásával kapcsolatos események, írások is, amelyeket fontosnak tart a szervezet. Kárpáti György az elmúlt évben szerkesztette ezt a honlapot, és ezt a munkát folytatja majd alelnökként is.

– A programomnak fontos része volt, hogy a Fipresci kommunikációját hatékonyabbá tegyük, mind szakmán belül, mind a közönség felé. Mára elengedhetetlenné vált a legnépszerűbb internetes felületeken, a közösségi oldalakon, a Twitteren való megjelenés. Erősíteni kell a Fipresci-brand ismertségét a fiatalok körében, valamint meg kell szólítani az iskolapadból kikerülő új kritikusi generációkat is. Minden korábbinál gazdagabb mozgóképtartalom érhető el ma a közönség számára, ezért hangsúlyosabbá vált a kritikai szemlélet kialakítása a nézőben. A kritikus feladata ebben a mozgóképhalmazban az eligazodás segítése, az esztétikai látásmód kialakítása – véli Kárpáti György, akinek filmkritikusi pályája mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Karán is tanít újságírást, gyakorlati tárgyakat és kommunikációelméletet, és kommunikáció szakterületen doktorált 2011-ben a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.