Képet is kínál a zenéhez a Pannon Filharmonikusok

2014. január 28., kedd 18:59, frissítve: kedd 19:20

Öt szín címmel indította el bérletsorozatát a Pannon Filharmonikusok a Művészetek Palotájában. A sorozat érdekessége, hogy a zenekar és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány együttműködése értelmében utóbbi minden koncert alkalmából kiállít egy olyan kortárs művet, amely hangulatában illik az eljátszott művekhez.

Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét adta elő a Művészetek Palotájában a pénteki hangverseny első részében Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, az együttes rezidens szólistája és testvére, Bogányi Tibor vezényletével a Pannon Filharmonikusok. A szünet után Sibelius I. szimfóniája következett, s alighanem e választáshoz kötődött, hogy a hangversenyt a jégkék szín jegyében rendezték meg.

Bár a zenéről indított közös gondolkodás keretében a következőkben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány mutat majd be a koncertek estéin a Müpában olyan művet, amely a zenéhez kötődik, azt a festményt, melyet az este alkalmából az emeleti előtérben kiállítottak, kifejezetten a zenekar menedzsere, Horváth Zsolt felkérésére festette Zászkaliczky Ágnes festőművész.

Zászkaliczky Ágnes, aki 2004-ben orgonaművészi diplomát is szerzett, szorosan kötődik a finn zenéhez, kultúrához. Már gyermekkora óta vonzódik Sibelius zenéjéhez, a legutóbbi időszakban pedig férjével, Bogányi Tiborral öt évig élt Finnországban, a vörös sziklák, az égig érő fenyők és a jégkék vizű tavak országában, ami nagy hatást gyakorolt rá. Éppen egy ilyen tó víztükre előtt örökítette meg a finnek nemzeti zeneszerzőjét is, akitől egyébként a hangversenyen nemcsak a programban szereplő I. szimfónia hangzott el: ráadásként a talán leghíresebb műve, északi barátaink nemzeti karakterét a leginkább kifejező Finnlandia is.

Amilyen közel áll hozzá a finn zeneszerző világa, olyan fontosnak érzi a portréfestészet lehetőségeinek kutatását. A másfél éve Bécsben élő művész az utóbbi években jó néhány portrét festett, melyeket elsőként május 7-én a bécsi magyar nagykövetség kiállítótermében, majd a tervek szerint Szentpétervárott és más városokban is bemutatnak. A művek kortárs magyar zeneszerzőket és előadóművészeket ábrázolnak – hogy kiket, azt a Sibelius című portré alkotója egyelőre nem árulná el. Az viszont bizonyos, hogy a koncertsorozat március 7-én az Üvegzöld című esttel folytatódik, Mozart és Schumann műveivel.

Fotó: Béres Attila

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.