Két magyar film is ott lesz Cannes-ban

2017. április 13., csütörtök 12:00, frissítve: csütörtök 17:23

Hét éve nem látott sikert ért el Magyarország: a 70. Cannes-i Fesztiválon két filmje is versenyben lesz. Mundruczó Kornél Jupiter holdja című levitációs-bevándorlós története a nagyjátékfilmes versenyszekcióban szerepel, Kristóf György első játékfilmje, a magyar koprodukcióban készült Out az Un certain regard (bizonyos nézőpontból) versenyszekcióba kapott meghívást. Azt már szerdán bejelentették, hogy az SZFE diákja, Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmjét a filmiskolák Cinéfondation szekciójába válogatták be.

2010-ben volt utoljára ilyen sok film versenyben Cannes-ban: akkor összesen négy magyar alkotásnak tapsolhatott a világ legrangosabb filmfesztiváljának közönsége. Hét évvel ezelőtt is Mundruczó Kornél volt ott a nagyjátékfilmes versenyben a Szelíd teremtés – A Frankenstein terv című művével, és akkor is Pusztai Ferenc producer volt az Un certain regard szekciós versenyfilm, a Pál Adrienn gyártója. 2010-ben a Cinéfondation szekcióban Szimler Bálint Itt vagyok című színház- és filmművészeti egyetemes rövidfilmje lehetett ott, a Cannes Classics programban pedig az 1939-es Két lány az uccán című magyar vígjáték is látható volt. A Cannes Classics programját még nem jelentették be, de a magyar filmek idei jelenléte így is kivételesnek tekinthető.

Mundruczó eddig kétszer volt versenyben a nagyjátékfilmes szekcióban – a Szelíd teremtés előtt a Deltával –, legutóbb pedig a Fehér Isten az Un certain regard szekcióban elnyerte a program fődíját. Mostani filmjének nagyjátékfilmes beválogatása tehát nem előzmények nélküli. Szokatlan levitációs történetét egy bevándorlós sztorival keresztezte, forgatási riportunk itt olvasható a filmről. Mundruczó olyan kiváló alkotókkal versenyezhet az Aranypálmáért, mint Michael Haneke és Szergej Loznyica. A Jupiter holdját júniusban mutatják be itthon.

Kristóf György első játékfilmje, az Out egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának-útkeresésének története, abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció főszerepében Terhes Sándor látható, az operatőr Pohárnok Gergely volt. A kassai születésű Kristóf György a Miskolci Egyetem hallgatója volt, majd a prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon. Az Out tervével 2015-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál Atelier elnevezésű filmtervfejlesztő fórumán. Az alkotás a KMH Film koprodukciójában készült, a Magyar Nemzeti Filmalap 44 millió forintos gyártási támogatásával. Magyar koproducere Pusztai Ferenc, Taschler Andrea és Lovas Nándor volt. Az Out június 15-étől a magyar mozikban is látható lesz.

A magyar film világsikere idén is tovább folytatódik. Februárban Berlinben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje Aranymedvét nyert, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscart-díjat kapott, tavaly pedig Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia nyert Oscart.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.