Két magyar film is ott lesz Cannes-ban

Kárpáti György

Kárpáti György

2017. április 13., csütörtök 12:00, frissítve: csütörtök 17:23

Hét éve nem látott sikert ért el Magyarország: a 70. Cannes-i Fesztiválon két filmje is versenyben lesz. Mundruczó Kornél Jupiter holdja című levitációs-bevándorlós története a nagyjátékfilmes versenyszekcióban szerepel, Kristóf György első játékfilmje, a magyar koprodukcióban készült Out az Un certain regard (bizonyos nézőpontból) versenyszekcióba kapott meghívást. Azt már szerdán bejelentették, hogy az SZFE diákja, Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmjét a filmiskolák Cinéfondation szekciójába válogatták be.

2010-ben volt utoljára ilyen sok film versenyben Cannes-ban: akkor összesen négy magyar alkotásnak tapsolhatott a világ legrangosabb filmfesztiváljának közönsége. Hét évvel ezelőtt is Mundruczó Kornél volt ott a nagyjátékfilmes versenyben a Szelíd teremtés – A Frankenstein terv című művével, és akkor is Pusztai Ferenc producer volt az Un certain regard szekciós versenyfilm, a Pál Adrienn gyártója. 2010-ben a Cinéfondation szekcióban Szimler Bálint Itt vagyok című színház- és filmművészeti egyetemes rövidfilmje lehetett ott, a Cannes Classics programban pedig az 1939-es Két lány az uccán című magyar vígjáték is látható volt. A Cannes Classics programját még nem jelentették be, de a magyar filmek idei jelenléte így is kivételesnek tekinthető.

Mundruczó eddig kétszer volt versenyben a nagyjátékfilmes szekcióban – a Szelíd teremtés előtt a Deltával –, legutóbb pedig a Fehér Isten az Un certain regard szekcióban elnyerte a program fődíját. Mostani filmjének nagyjátékfilmes beválogatása tehát nem előzmények nélküli. Szokatlan levitációs történetét egy bevándorlós sztorival keresztezte, forgatási riportunk itt olvasható a filmről. Mundruczó olyan kiváló alkotókkal versenyezhet az Aranypálmáért, mint Michael Haneke és Szergej Loznyica. A Jupiter holdját júniusban mutatják be itthon.

Kristóf György első játékfilmje, az Out egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának-útkeresésének története, abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció főszerepében Terhes Sándor látható, az operatőr Pohárnok Gergely volt. A kassai születésű Kristóf György a Miskolci Egyetem hallgatója volt, majd a prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon. Az Out tervével 2015-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál Atelier elnevezésű filmtervfejlesztő fórumán. Az alkotás a KMH Film koprodukciójában készült, a Magyar Nemzeti Filmalap 44 millió forintos gyártási támogatásával. Magyar koproducere Pusztai Ferenc, Taschler Andrea és Lovas Nándor volt. Az Out június 15-étől a magyar mozikban is látható lesz.

A magyar film világsikere idén is tovább folytatódik. Februárban Berlinben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje Aranymedvét nyert, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscart-díjat kapott, tavaly pedig Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia nyert Oscart.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.