Kevesebb falu, több udvar – közeleg a Völgy

rKissNelli

2012. május 2., szerda 18:18, frissítve: szerda 20:09

A tavalyi sikerek után nem is csoda, hogy a falusi udvarok varázsát lovagolja meg idén is a Művészetek Völgye. Július 27. és augusztus 5. között megint külön udvara lesz Kapolcson Palya Beának és versudvara a Kalákának, a Blue sPot zenekarnak, és újdonságképpen Hobónak is.

Akik eddig is Kapolcsnak becézgették a Művészetek Völgyét, azoknak lassan szó szerint is igaza lesz: idén az eredeti ötből és a tavalyi háromból már csak két falu lesz részese a völgyprogramoknak. Az ok pedig persze a forráscsökkenés: Márta István elmondása szerint 81 millióból gazdálkodik az idei Művészetek Völgye, ennek egyharmadát szponzori támogatásból és jegybevételekből teremtené elő a szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, a többit kormányzati és pályázati forrásból fedezik.

A lelkesedés mindenesetre töretlen, az igazgató idén is százhúszezer vendégre számít. Márvány Gyula TIborné, Kapolcs polgármestere a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, vajon hogy lehet ennyi fesztiválozót elszállásolni egy ekkora faluban, már tavaly is azt válaszolta: „Élére fektetjük őket!” Ez valószínűleg idén is így lesz, már csak azért is, mert Kapolcsra és Taliándörögdre korlátozódik a Művészetek Völgye, és mindenki ott szeretne lenni, ahol a fesztivál szíve dobog.

Márta István megnyitja a Völgyet 2010-ben

Fotó: Muray Gábor


Bár a látogatottság csökkenésével valószínűleg nem kell számolni, mégis inkább családias irányba igyekezne az idén huszonkét éves fesztivál: kötetlen, laza, „tematikus” udvarokra koncentráló programot terveznek erre az évre. A pénzhiány miatti csendesülésnek pedig megvan az az előnye, hogy több esély jut a halk szavú művészeti ágaknak. Például az irodalomnak: a Kaláka-versudvar koncertjei, felolvasásai, zenét és verset összebarátkoztató improvizációi meglepően nagy közönséget vonzottak már előző évben is. Már most elkészült az a videó, amely a Kaláka-udvarba hívogat minket a Völgy idejére, és felbukkan a kamerák előtt Lackfi János is, aki az udvar egyik arcaként blogot is vezetett az elmúlt évben Kapolcson. Persze az improvizálásban is derekasan részt vett, és rajta kívül is sokan vihettek haza új verseket Kapolcsról.


Felbuzdulva azon, hogy ennyi új mű bölcsője volt a tavalyi Völgy, ebben az évben már pályázatokkal is generálják a termelést. Palya Beánál a zene és a beszélgetések mellett irodalmi pályázat is lesz, sorsfordító úti élmények elbeszélésével jelentkezhet az általános és középiskolás korosztály, a Blue sPotnál pedig zenei szerzeményeket várnak, és azok is jelentkezhetnek, akiknek lenne bátorsága együtt zenélni Roy és Ádámmal, Fekete Jenővel, Pribojszki Mátyással, az S-modellel, Benkő Zsolttal vagy az udvar főszervezője, a kortárs rhythm & blues, a rock, a folk és a drum & base elemeit elegyítő Blue sPot zenekar tagjaival. Már ebből a névsorból is látszik, hogy a Blue sPot udvar szép koncertfelhozatallal járul hozzá az idei Művészetek Völgye sikeréhez, a programjuk és a pályázati felhívásuk is fent van már a Blue sPot Café blogon.

Adathalászat a Művészetek Völgye megnyitóján

Fotó: Muray Gábor


Újdonságként, de hasonló elgondolás alapján Hobó is több napon át saját udvarban fogadja a völgybe érkezőket. Szó lesz a nála megrendezett programokon bluesról, rockról, Jimi Hendrixről, Jim Morrisonról, a Rolling Stonesról olyan beszélgetőtársakkal, mint például Vidnyánszky Attila, Tátrai Tibor és Ferenczi György.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.