Kevesebből többet – húszéves a Sziget

rKissNelli

2012. május 3., csütörtök 20:26, frissítve: péntek 09:57

„Szent Iván-i tűzugrás”, a levendula gyógyhatásai, a tuaregek élete, és francia utcaszínház – sok megszokott és sok új is belefér majd a jubileumi Sziget programjába. A mínusz kettedik napon hosszú évek után újra lesz a Szigeten magyar dal napja, és magyar központú lesz a mínusz egyedik és a nulladik nap is.

Gerendai Károly főszervező a Sziget Fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján többnyire a fesztivál sanyarú anyagi körülményeiről beszélt: gazdasági válságról, Magyarország nemzetközi megítélésének romlásáról, a terület bérleti díjáról és a sok európai országban bevezetett kedvezőbb „kulturális áfa” hiányáról, sőt azt is megemlítette, hogy sokba kerültek nekik a tavalyi tüntetések.

Elmondása szerint összességében 200 milliós veszteséggel járt a tavalyi Sziget Fesztivál, ebből százmilliót köszönhetnek a Prince-koncertnek, amelynek a látogatottsága elmaradt a várttól, és ezzel a fesztivál eddigi történetének legveszteségesebb napjává lépett elő a herceg 2011-es fellépésének dátuma.

Prince anyagi értelemben nem hozott sikert a magyar fesztiválnak

Fotó: Máté Péter


Az élet ennek ellenére megy tovább: a cég többi fesztiválja Gerendai Károly elmondása szerint nyereséges volt, ezekkel a bevételekkel kompenzálták a tavalyi Sziget anyagi kudarcát. Úgy tűnik, közel sincs arról szó, hogy a fesztivál túlélése lett volna a tét idén. A tetemes, több mint 300 milliós megszorítás dacára lesz például fejlesztés is: 200 milliót költenek vizuális megjelenésre. Ezt a nemzetközi trendek is megkövetelik, másrészt a Sziget esetében a főszervező szerint különösen fontos a hangulat, a környezet – Európa nagy fesztiváljaival nem olyan dolgokban kell versenyre kelnünk, amelyekhez óriási befektetések szükségesek, hanem olyasmikkel, amik egyedivé, különlegessé teszik a Szigetet. Ilyen maga a helyszín és a fesztivál sokszínűsége is – mondta Gerendai Károly.

Imázsépítés neonnal – szinte kötelező volt fényképet csinálni a Budapest felirat előtt

Fotó: Máté Péter


A huszadik Sziget nemcsak azt szeretné bebizonyítani, hogy „színvonalas túlélésre” képes, hanem azt is, hogy van elképzelése a jövőről. A változásokból azt lehet kivenni, hogy a jövő multikulti lesz, és valamivel talán családiasabb, mint eddig. Legalábbis nem okvetlenül gigakoncert-központú – bár idén is sok nagy külföldi zenekar, például a Hurts, a Placebo, a Horrors, a Subways és a Killers áll színpadra a Szigeten –, és nagyobb hangsúly lesz a magyar zenén is. Ezt mutatja például az, hogy 2008-as életre hívása óta először megint lesz a Szigeten magyar dal napja, ami persze nem jelenti, hogy a szeptember elején megrendezendő esemény elmaradna. A Sziget mínusz kettedik napján déltől este 11-ig tart majd a magyar dal napja, amelynek pontos programját egyelőre nem közölték. Erre az alkalomra a jegyár is viszonylag alacsony lesz, és Gerendai Károly elmondása szerint a hét közben dolgozó közönségre gondoltak akkor, amikor vasárnapra tűzték ki a magyar dal napja időpontját.

A mínusz egyedik napon, mint azt már korábban közölték, a Csík Zenekar nagykoncertje várható, a repertoáron új feldolgozásokkal, a nulladik napon pedig Ákos életműkoncertje, ahol a kezdetektől a mai napig született slágereit adja elő az énekes különleges hangszerelésben.

Idén még a leghűségesebb, visszatérő Sziget-látogatóknak is ajánlott lesz, hogy helyet hagyjanak a farzsebben a fesztiváltérképnek, mert nagyon sok színpadot, sátrat és más helyszínt elköltöztetnek, egyes színpadokat össze is vonnak, mások – mint például a metál önálló színpada – megszűnnek a költségcsökkentés következtében, de azért igyekeznek mindenkit kárpótolni valamivel: a metálrajongóknak külön metálnapot kínálnak, ezek a koncertek a nulladik napon zajlanak majd.

A nem zenei művészeti helyszínek (például a Múzeumi Negyed, a Kelet-Európai Vurstli, a Kreatív Workshop Zóna) a KultúrZóna új neve alatt egyesülnek, és sokkal központibb, a bejárathoz közelebb eső helyet kapnak, mint korábban. Újdonság lesz a Holland Meets Hungary nevezetű helyszín, amelyet a sok holland látogatóra tekintettel hoztak létre, és holland, illetve magyar zenekarok önfeledt jammelésére lehet itt számítani, és nagyon hasonló elven olasz helyszínt is létrehoznak idén a Szigeten Puglia Sounds – Mambo Színpad néven.

Táncos vidámság 2011-ben

Fotó: Máté Péter


A nagy utcaszínház programján egy világhírű francia társulat, a Compagnie Pipototal szerepel, akik minden este előadják az élet körforgásáról szóló látványos show-t, és ezt a körforgást, a visszatérő megújulást és megtisztulást szimbolizálja a szintén naponta megrendezett „Szent Iván-i Tűzugrás” a Hungarikum Faluban, ahol idén is megismertetnek egy gyógynövénnyel, ezúttal a stresszcsökkentő, idegerősítő levendulával.

Újdonságként, Desert Spirit fedőnév alatt fut majd egy, az Afro-latin Színpad és Világfalu helyszínét gazdagító program, amely a tuaregek életét mutatja be a harmadik világ országainak felzárkóztatása jegyében, uniós pályázat révén, és mali zene is csatlakozik a programhoz.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.