Ki kicsoda? - zenetörténet kártyázva

Grund

2012. január 26., csütörtök 17:59

Száz zeneszerző életét és munkásságát foglalja össze lapjain a Ki kicsoda? kártyajáték-sorozat most megjelent legfrissebb művelődéstörténeti kiadványa.

„Családi társasjátéknak, társasági szórakozásra, de talán pedagógiai segédeszköznek is alkalmas a Ki kicsoda a zeneirodalomban című kártyajáték” – mondta Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a Helikon Kiadó által gondozott anyag szerkesztője. A játék a világtörténelem, a Biblia, a görög mitológia hősei után a zenetörténet kiemelkedő, illetve népszerű alkotóit mutatja be.

Batta András elmondta, hogy nehéz volt kiválasztani, ki kerüljön a komponisták közül a száz kártyalapra, hiszen a zeneirodalom sokszorosan gazdag kimagasló alkotókban. Kifejtette: dilemma volt például, hogy a zenetörténetileg kortársainál – Vivaldi, Scarlatti vagy Corelli – kevésbé jelentős Albinoni bekerüljön-e a százas csapatba, hiszen Adagiója közismert, számtalanszor hangzott el sporteseményeken is. Végül kimaradt.

A lapok a 14. századtól, Guillaume de Machaut-tól napjainkig, a 2006-ban elhunyt Ligeti Györgyig fogják át a zenetörténetet. A bécsi klasszikusok esetében persze – Haydn, Mozart, Beethoven – semmiféle kérdés nem vetődött fel.

„Fontosnak tartottam, hogy bekerüljön Edgard Varese, aki a 20. század egyik megkerülhetetlen személyisége volt. Törekedtem arra, hogy ne csak a nagy zeneszerző nemzetek szerepeljenek az anyagban, hanem jelenjen meg Amerika is, Charles Ives és Aaron Copland révén” – magyarázta Batta András. Kitért arra, hogy az északiak, a dánok és a lengyelek is helyet kaptak a kártyalapokon, a magyar zenét pedig az óriások képviselik: Erkel, Liszt, Bartók, Kodály és Ligeti.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.