Kiadatlan kincsek az Omegától

tt

2012. április 8., vasárnap 15:56

Az idén ötvenéves évfordulóját ünneplő Omega együttes dupla CD-n jelentette meg eddigi történelmének legjobb élő koncertfelvételeit. A dupla album második korongján az ismert szerzemények eddig kiadatlan élő felvételei szerepelnek.
Tracklista:

CD1
Addig élj
Hűtlen barátok
Varázslatos fehér kő
A madár
A könyvelő álma
Ezüst eső
A nagy folyó
Ébredés
A malomban
Hazafelé
A hetedik napon
Van aki nyugtalan
Nem tudom a neved
Örültek órája

CD2
Gammapolis
Életfogytig Rock and Roll
Naplemente
Mozgó világ
Ballada a fegyverkovács fiáról
Léna
Start
Napot hoztam, csillagot
Égi vándor
Nyári éjek asszonya
Petróleumlámpa
Gyöngyhajú lány

A csapat öt évtizede füstös egyetemi klubokból indult útjára. Napjainkban már itthon és külföldön is telt házas stadionok előtt adnak koncerteket, és számos fesztiválon főelőadóként szerepelnek. Kétségtelen tény, hogy az elmúlt ötven évben az Omega sokat tett hozzá a hazai rock zene formálásához, és nemzetközi szinten nemcsak képviselték a magyar rock zenét, de a ’70-es és ’80-as években Kelet-Európa leghíresebb rock bandájává váltak.

Az 1972-ben nemzetközi terjesztésben is megjelent, Élő Omega című albumuk Kelet-Európa rocktörténelmének egyik legnagyobb példányszámban eladott lemeze volt. A Kisstadionban adott koncertjeikre özönlöttek a rajongók nemcsak az ország különböző részeiről, de Lengyelországból, Csehszlovákiából és Kelet-Németországból is. A nemzetközi színtéren való jelenlétet többek között lemezeik angol nyelvű kiadásával is erősítették. Az 1976-os Időrabló című albumukból világszerte több mint egymillió példányt adtak el.

A Greatest Performances című dupla CD-n 26 dal szerepel – az 1990-es és 2000-es években a Népstadionban (ma már Puskás Ferenc Stadion) adott koncerteken rögzítették őket –, és remekül felidézik a beat időszakot, jól illusztrálják a banda zenei sokszínűségét. Az Omega hard rock időszakából származó dalok – amelyekkel elindult a csapat európai karrierje – dinamikus lendületet adnak a lemeznek. A space rock trackekkel pedig kóstolót kapunk abból a hangzásból, ami az együttes védjegyévé vált a nemzetközi porondon. Végül, de nem utolsósorban azok a dalok teszik teljessé a dupla albumot, amelyek az Omega new wave és synt rock időszakából származnak.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.