Kiadhatják Zentait

BL

2011. december 9., péntek 10:32

Az ausztrál legfelsőbb bíróság pénteki döntése értelmében a canberrai kormány megfellebbezheti azt a bírósági ítéletet, amely eddig akadályozta a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai kiadatását Magyarországnak.

A 90 éves férfit azzal gyanúsítja Magyarország, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert, amit ő tagad. Zentai a második világháború alatt a nácikkal szövetségben álló magyar hadseregben szolgált. A náci háborús bűnösöket üldöző Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 novemberében halálra kínozta a 18 éves Balázs Pétert, amiért az nem viselte a sárga csillagot, majd holttestét a Dunába dobta. Zentai a „tíz legkeresettebb náci bűnöző” között van a jeruzsálemi intézet listáján.

Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. A kormány 2009-ben jóváhagyta a kiadatást, de a szövetségi bíróság első fokon érvénytelenítette ezt, arra hivatkozva, hogy a „háborús bűn” a gyilkosság idején nem szerepelt a magyar jogrendben.

Zentai, aki jelenleg feltételesen szabadlábon van, az 1950-es években vándorolt ki Ausztráliába, majd ott állampolgárságot kapott. Tagadja, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állítja, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Budapesten.

A mostani bírósági döntés nyomán Brendan O’Connor ausztrál belügyminiszter közölte: a kormány a jövő héten a legfelsőbb bíróságon fellebbezést nyújt be a szövetségi bíróság ítélete ellen. Zentai fia, Ernie Steiner azt mondta, hogy apja túlságosan rossz egészségi állapotban van ahhoz, hogy elviselje a kiadatási intézkedést. Az ABC ausztrál rádióállomásnak úgy nyilatkozott, hogy ezt a tényt a kormány humanitárius megfontolásokból figyelembe vehetné.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.