Kialakult a döntő mezőnye az Eurovíziós Dalfesztiválon

WL

2012. május 25., péntek 06:56, frissítve: péntek 08:35

Kialakult a 26-os döntő mezőnye a bakui 57. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a helyi idő szerint pénteken véget ért második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba, ahová a magyar Compact Disco már kedden bekerült.

A második elődöntő 18 résztvevőjéből döntőbe jutott a Litvániát képviselő Donny Montell, a bosnyák Maya Sar, a már komoly eurovíziós tapasztalatokkal rendelkező szerb Željko Joksimović, az ukrán Gaitana, a végső győzelemre is esélyesnek tartott svéd Loreen (dala, az Euphoria máris nagy sláger), a macedón Kaliopi, a norvég Tooji, az észt Ott Lepland, a meglepetésember máltai Kurt Calleja, valamint a török Can Bonomo.

A dalfesztiválra épített bakui Kristálycsarnokban (Crystal Hall) ismét telt ház – mintegy 20 ezer néző – előtt, kiváló hangulatban zajlott az elődöntő.

A keddi 18 elődöntősből a tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok (valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság) részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még szerdán este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak SMS-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A korábbi, keddi elődöntőből a Magyarországot képviselő Compact Disco által előadott Sound of Our Hearts című dal mellett bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszország Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski, a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.

A 26-os finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (Engelbert Humperdinck), Franciaország (Anggun), Olaszország (Nina Zilli), a házigazda, tavalyi győztes Azerbajdzsán (Sabina Babayeva), Spanyolország (Pastora Soler) és Németország (Roman Lob).

Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői vesznek részt Bakuban; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell & Nikki nyert Running Scared című dalával.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.