Elkezdődött a Néprajzi új időszámítása

2016. június 3., péntek 18:30, frissítve: péntek 19:58

Gyűjteményi és technikai igényeknek teljes mértékben megfelelő, fenntarthatósági szempontból is felelősségteljes lesz a Néprajzi Múzeum új épülete, amely az Ötvenhatosok terén kap helyet. A főigazgató sajtóreggelin számolt be minderről.

Magával ragadó volt az az alázat, amellyel a nyertes építésziroda kezelte a környezetet – emelte ki Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója egy háttérbeszélgetésen. Szólt arról is, hogy a kiírást is a múzeum által megfogalmazott kritériumokhoz alakították.

Ahogy korábban megírtuk, a bírálóbizottság egyhangúlag a Dagály Úszóarénát is jegyző Napur Architect Kft. építésziroda vezette konzorcium pályázatát hozta ki nyertesnek. Indoklása szerint a pályaműben megálmodott múzeum tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület, amely nemzetközi szinten is jelképpé válhat. Az íves, két végén a magasba emelkedő, középen a földbe süllyedő múzeum a tervek szerint a Városligeti fasor végénél, az ’56-os emlékmű területén épül.

A Napur terve szerint a 25 ezer négyzetméternyi múzeum földbe süllyesztett részében a látványraktárak mellett az állandó kiállítás 3000, az időszaki tárlatok pedig 2000 négyzetméteren várják majd a látogatókat.

A Néprajzi Múzeumban kap majd helyet a múzeumi negyed információs látogatóközpontja, az épület egyik oldalára a kutatási szárny és a ligetre néző könyvtár kerül, a másik oldalra pedig a látogatóközpont és a gyerekmúzeum. Utóbbi egyedülálló még Magyarországon, itt nemcsak hagyományos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják majd a fiatalabb generációt, de a hálórészlegnek köszönhetően a gyerekek megismerhetik majd a múzeum éjszakai arcát is.

– Minden funkció, amelyhez nem feltétel a természetes fény, a föld alá kerül, ez az épület nem akarja ugyanis falként elvágni a ligetet a városi szövettől – hívta fel a figyelmet az intézményvezető.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kemecsi Lajos elmondása szerint az új állandó kiállítás koncepcióját még csak most kezdik kidolgozni, de azt már tudni, hogy az eddig használt földrajzi tagolással szemben a tematikus felosztás érvényesül majd, a hazai és a nemzetközi gyűjtemény sem különül el, ráadásul az állandó és időszaki kiállítások is kapcsolatban lesznek egymással. Az épület tetejének nagy részét fű, illetve – ahol kétméteres lesz a földréteg – fák borítják.

A múzeum 250 ezer darabos műtárgykollekcióját, amelyet jelenleg egy törökbálinti depóban és a most használt Kossuth téri épületben tárolnak, a költözés után a Szabolcs utcai zsilipkamrákkal, speciális tűzvédelmi rendszerrel ellátott, korszerű raktárban fogják elhelyezni, a QR-kódos azonosítási rendszer pedig megkönnyíti az átláthatóságot. A Néprajzi Múzeum új épülete a tervek szerint 2019. augusztus 20-ra épülhet fel, a látogatók előtt 2020-ban nyílhat majd meg.

Kemecsi Lajos beszámolt arról is, hogy a Kossuth téri épületben június harmadik hetében nyílik meg A szabadság kódjai – jelek és jelképek a függetlenség jegyében című tárlat, amelyet az Országgyűlési Múzeummal közösen hoztak létre. A kiállítás, amely az ’56-os emlékbizottság támogatásával valósul meg, az 1848–49-es és az 1956-os forradalom szimbólumainak összefüggéseire világít rá. A múzeum útra kelését jelképezi a novemberben itt nyíló, utolsó időszaki kiállítás, amely a lábbelik világának kulturális sokszínűségét mutatja be Kínától Észak-Amerikáig.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy megújult a www.neprajz.hu honlap, amelyen a múzeum gyűjteményének fotó-, hang- és mozgóképes anyagai mellett végre hozzáférhetők Bartók Béla digitalizált fonográfhengerei, ráadásul egy térkép segítségével vizuálisan is megjeleníthetők a gyűjtések.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.04.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.