Kihirdették a Prima díjasokat

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2012. június 13., szerda 19:02

Megválasztották az idei Prima-díjas művészeket, tudósokat és sportolókat, közülük kerülnek ki majd decemberben az idei Prima Primissima díjasok is. A Demján Sándor és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által alapított díjat 2013-tól Csányi Sándor finanszírozza.

A díjat alapító Demján Sándor kötelezettségvállalása tíz évre szólt, így – mint azt már a tavalyi Prima Primissima díjátadón bejelentették – Csányi Sándor és az OTP veszi át a díj finanszírozását 2013-tól, egyelőre szintén tíz évre, de Csányi kifejezte azt a reményét, hogy a tíz éven túl határozatlan ideig képesek lesznek fenntartani a díj rendszerét, amelynek rendszerét ezután sem kívánják megváltoztatni.

Csányi Sándor és Demján Sándor

Fotó: Kocsis ZoltánDemján Sándor és Csányi Sándor is hangsúlyozták a Prima Primissima politikai szempontoktól és politikai kurzusoktól való függetlenségét. Az arra jogosult személyek és szervezetek jelöltjei közül idén is a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma és a Társadalmi Tanácsadó Testület együttes ülésén, titkos szavazással választották meg a Prima-díjasokat, közülük kerül majd ki év végén minden kategóriában 2012 Prima Primissimája és a közönségdíjas. Az ő 50 ezer eurós díját továbbra is Demján Sándor finanszírozza. A Prima díj tízezer euróval jár.

2012-ben Prima díjasok magyar irodalom kategóriában Kiss Anna költő, drámaíró, Krasznahorkai László író és Tornai József költő, író, műfordító. Magyar színház- és filmművészet kategóriában hagyományosan a legtöbb jelölés érkezik minden évben, ezért szokás szerint nehéz dolga volt a döntéshozóknak, amikor kiválasztották közülük Bodrogi Gyula színművészt, Kósa Ferenc filmrendezőt és Szinetár Miklós rendezőt. Magyar képzőművészet kategóriában Sajdik Ferenc karikaturistának, Ujházi Péter festőművésznek és V. Majzik Mária képzőművésznek ítéltek Prima díjat.

Az előtérben Fekete György belsőépítész, az alapítvány kuratóriumának új tagja

Fotó: Kocsis ZoltánMagyar tudomány kategóriában Palkovits Miklós akadémikus, Ritoók Zsigmond filológus és Szemerédi Endre matematikus, egyetemi tanár, magyar oktatás és köznevelés kategóriában Batta András egyetemi tanár, rektor, Grétsy László nyelvész, nyelvoktató és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola lett Prima díjas. A magyar építészet és építőművészet primái idén Balogh Balázs építészmérnök, egyetemi tanár, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter táj- és környezetépítész.

Magyar sajtó kategóriában Benda László szerkesztő, riporter, Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője és Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője lett a díjazott. Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bihari János Táncegyüttes, Halmos Béla népzene oktató és Rostás Árpád vándorasztalos győzedelmeskedtek. Az alapító Demján Sándor utóbbi munkásságát emelte ki a megnyitón: szerinte a hátrányos helyzetű roma gyerekeknek szakmát oktató vándorasztalos méltó arra, hogy példaképpé váljon, a hazai példaképekre pedig nagy szüksége van a magyar társadalomnak.

Magyar zeneművészet kategóriában a Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika operaénekes és Szenthelyi Miklós hegedűművész lett a Prima, a magyar sportolók közól pedig Kulcsár Győző párbajtőröző, Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos nagymester sakkozó versenghetnek a Prima Primissima címért.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.