Kínában szerepel a győri bábszínház

Grund

2012. május 23., szerda 14:45

Kínába utazik a győri Vaskakas Bábszínház a hétvégén: az együttes a XXI. UNIMA Világfesztiválon egyedül képviseli a magyar bábművészetet – közölte Kocsis Rozi Blattner-díjas bábművész, a színház igazgatója.

A Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA négyévente rendezi meg a világfesztivált. Ezúttal Szecsuan tartomány székhelye, Csengtu (Chengdu) ad otthont a bábművészek világtalálkozójának, amelyen a Vaskakas a Metamorfózis című produkciót mutatja be. A lengyel Krzysztof Rau professzor által rendezett, derűs, virtuóz produkciót három alkalommal adják elő a győri bábszínészek. A kompozícióban fehér zsebkendőkből, terítőkből , lepedőkből varázsolnak madarakat, elefántokat, lovagló cowboyokat, szerzeteseket, szamurájokat, egyszóval egy vidám eleven világot Robert Luczak zenéjére.

Kocsis Rozi kiemelte, hogy a seregszemlére jelentkezők produkciói szigorú előzsűrizésen estek át, az előadásokat – DVD-n elküldött felvételek alapján – nemzetközi zsűri bírálta el. A május 27. és június 3. között zajló világfesztiválon 42 ország bábművészei több száz  előadást mutatnak be, a legsikeresebbeket díjazzák is. – A bábművészek egyik legnagyobb elismerése, ha egy előadás UNIMA-diplomát kap – árulta el a győri bábszínház igazgatója, utalva arra, hogy a rijekai világfesztiválon 2004-ben a Vaskakas a legjobb előadás díját nyerte el A világ teremtésének nyolc napja című kompozícióval, amelyet ugyancsak Rau professzor rendezett.

A monstre esemény konferencia is egyben, ahol a szakma kiemelkedő képviselői vitatják meg a bábművészet helyzetét, eszmét cserélnek képzésről, a művészeti ág jövőjéről. Kocsis Rozi kiemelte, hogy a többi fellépő produkcióinak megtekintése egyfajta továbbképzéssel ér fel, és bizonyára inspirációt jelent majd számukra. Az 1990-es évek elején Budapesten is rendeztek UNIMA Világfesztivált.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.