Elbocsátotta Marton Lászlót a Vígszínház

MN

2017. október 27., péntek 16:21, frissítve: péntek 21:31

Kezdeményezte a Vígszínház Marton László munkaviszonyának megszüntetését – idézi a színház közleményét az Index. Ebben kiemelik: a döntés nem jelent, nem jelenthet ítélkezést egy gazdag művészi életút felett. A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László – aki eddig főrendezőként dolgozott a teátrumban – szerepe elvitathatatlan.

Azt is írják, hogy Marton repertoáron lévő előadásait továbbra is műsoron tartják. Kiemelik, hogy aktívan részt vesznek a szakmai szervezetek munkájában, ami a hasonló helyzetek megakadályozására vagy korai felismerésére irányul.

A rendező éppen tegnap, egy hét hallgatás után kért nyilvánosan bocsánatot, miután több nő is szexuális zaklatással, különféle nemi aktusokra való kényszerítéssel vagy annak kísérletével vádolta meg. Az MTI útján kiadott közleményében nem tagadta, hogy elkövette volna a neki tulajdonított cselekményeket. Arccal, névvel eddig csak egy színésznő, Sárosdi Lilla állt a nyilvánosság elé, ő el is fogadta Marton bocsánatkérését, férje, a színházi körökben szintén ismert Schilling Árpád azonban nem.

Az egész botrány nem sokkal Harvey Weinstein hollywoodi producer ügyének kipattanása után robbant.

Az pedig mai hír, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, M. Tóth Géza etikai vizsgálatot kezdeményezett Marton László ügyében. Az Index kérdésére a rektor azt nyilatkozta, hogy a vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd, és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, így arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak.

Arról a hvg.hu írt, hogy Marton a Magyar Művészeti Akadémiában (MMA) viselt tagságának felfüggesztését is kezdeményezte, amit a testület november 3-án tárgyal majd.

A szerkesztő ajánlja

Wiedemann Tamás

Letelepedési biznisz: igaz vagy hamist játszottunk Rogán Antallal

Megvizsgáltuk a miniszter letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos kijelentéseit. Az eredmény kevéssé biztató.

Gabay Balázs

Kuplerájból a válogatottba, kocsmából az élvonalba: íme, ő Urbán Flórián

Volt, hogy sörözőből hívta be Mészöly a nemzeti csapatba. A játékos, aki soha nem akarta befogni a száját, könyvet írt. Nehéz letenni.

Ficsor Benedek

Ady szerint plakátokkal „a sajtónak nem lehet konkurenciát csinálni”

Ady megmondja: bő száz éve írt pontos látlelet napjaink Magyarországáról. Meddig szabdalható egy életmű?

Vass Norbert

Virágzó kokainbiznisz – a felszippantott földrész

A Narcoamerica a szegénység, a kegyetlenség és a függőség motívumai köré szerveződő rendhagyó kontinenstörténet.