Elbocsátotta Marton Lászlót a Vígszínház

MN

2017. október 27., péntek 16:21, frissítve: péntek 21:31

Kezdeményezte a Vígszínház Marton László munkaviszonyának megszüntetését – idézi a színház közleményét az Index. Ebben kiemelik: a döntés nem jelent, nem jelenthet ítélkezést egy gazdag művészi életút felett. A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László – aki eddig főrendezőként dolgozott a teátrumban – szerepe elvitathatatlan.

Azt is írják, hogy Marton repertoáron lévő előadásait továbbra is műsoron tartják. Kiemelik, hogy aktívan részt vesznek a szakmai szervezetek munkájában, ami a hasonló helyzetek megakadályozására vagy korai felismerésére irányul.

A rendező éppen tegnap, egy hét hallgatás után kért nyilvánosan bocsánatot, miután több nő is szexuális zaklatással, különféle nemi aktusokra való kényszerítéssel vagy annak kísérletével vádolta meg. Az MTI útján kiadott közleményében nem tagadta, hogy elkövette volna a neki tulajdonított cselekményeket. Arccal, névvel eddig csak egy színésznő, Sárosdi Lilla állt a nyilvánosság elé, ő el is fogadta Marton bocsánatkérését, férje, a színházi körökben szintén ismert Schilling Árpád azonban nem.

Az egész botrány nem sokkal Harvey Weinstein hollywoodi producer ügyének kipattanása után robbant.

Az pedig mai hír, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, M. Tóth Géza etikai vizsgálatot kezdeményezett Marton László ügyében. Az Index kérdésére a rektor azt nyilatkozta, hogy a vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd, és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, így arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak.

Arról a hvg.hu írt, hogy Marton a Magyar Művészeti Akadémiában (MMA) viselt tagságának felfüggesztését is kezdeményezte, amit a testület november 3-án tárgyal majd.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.