Kitenné épületéből a BME a Szkénét?

Grund

2016. november 29., kedd 21:00, frissítve: kedd 21:07

Több évtized után kikerülhet a Szkéné Színház a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) épületéből; az intézmény rektora egy konferencián tartott beszédében lebegtette meg ennek lehetőségét.

168.hu beszámolója szerint Józsa János A pedagógia új dimenziói című rendezvényen azzal indokolta az elképzelést, hogy a Műegyetem díszterme köszönő viszonyban sincs Hauszmann Alajos eredeti terveivel, átadásakor jóval nagyobb belmagasságú volt. A szocializmusban azonban mesterségesen alacsonyabbá tették a dísztermet, ami felett most a Szkéné működik, amelyet ha kitesznek, összenyithatóvá válna a két rész, így visszanyerné eredeti hangulatát. A színháznak pedig állítólag méltó helyet keresnének.

A Magyar Pedagógiai Társaság alapításának 125. évfordulójára rendezett eseménysorozat záró rendezvényén a rektor azt is leszögezte: fontos, az ifjúságot ne „szakértelmiséggé” neveljék, hanem „általános értelmiséggé”. – Ez viszi a magyar nemzetet előre – mondta. A rektor egyébként nemrég mozdította el pozíciójából a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánját, amiért Andor György az egyetemi átszervezésekkel összefüggésben állítólag nem tájékoztatta őt arról, hogy beszélt az ELTE vezetésével és a minisztériummal a kar átszervezéséről.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.