Kivívta a tiszteletet, mert nem "köpött" + Videó

NT

2012. június 14., csütörtök 06:20, frissítve: csütörtök 10:19

Meghalt 69 évesen Henry Hill hírhedt New York-i gengszter, Martin Scorsese klasszikussá vált filmjének, a Nagymenők című alkotásnak az ihletője.

A férfit egy Los Angeles-i kórházban érte a halál szerdán családja tájékoztatása szerint. „Egyszerűen megszűnt dobogni a szíve” – idézte élettársát, Lisa Casertát a TMZ.com portál, amely arról írt, hogy a hírhedt gengszter évek óta koszorúér-betegségben szenvedett. Caserta szerint élete vége felé Hill bűntudatot érzett, és „jó lélek” lett.

Hill a Lucchese családnak dolgozott az 1970-es években New Yorkban. Történetét a Wiseguy című kötetben Nicholas Pileggi mesélte el. Ezen alapult Martin Scorsese 1990-es Nagymenők című munkája Ray Liottával a főszerepben.

„Amióta csak az eszemet tudom, mindig is gengszter akartam lenni. Számunkra minden másfajta élet abszurd lett volna” – mondta Liotta karaktere a filmben.


Henry Hill ír apától és olasz anyától Brooklynban született. A szervezett bűnözés világába 11 évesen, 1955-ben csöppent bele és hamar megtalálta a helyét. Először 16 évesen tartóztatták le, mert lopott hitelkártyával akart fizetni. Bandatársait megnyerte azzal, hogy nem „köpött” és egyedül vitte el a balhét. Bűnlajstroma egyre terebélyesedett, 1967-ben 420 ezer dollár ellopásával vádolták. 1978-ban „ért a csúcsra”: kulcsszerepe volt a JFK reptéren a Lufthansa légitársaságtól 5,8 millió dollár meglovasításában.

A nagyszabású és nagy port felverő terv kieszelője Jimmy Burke volt, akit Robert De Niro alakított Scorsese filmjében. „Ha pénzre volt szükségünk, kiraboltuk a repteret. Jobb volt számunkra, mint a CitiBank” – fogalmazott a filmben Ray Liotta.

A bandatagok azonban hamarosan egymás ellen fordultak, sokan holtan végezték közülük. Henry Hillt paranoia kerítette hatalmába, rettegett attól, hogy ő lesz a következő. Főnöke háta mögött kábítószert árult, 1980-ban drogkereskedelem vádjával letartóztatták. Nem akart börtönbe menni, ezért egyezséget között az igazságügyi minisztériummal, és a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI besúgója lett. Vallomásával több tucatnyi embert küldött börtönbe.

Henry Hill: bűntudatot érzett, és „jó lélek” lett
Henry Hill: bűntudatot érzett, és „jó lélek” lett


Feleségével, Karennel – a filmben Lorraine Bracco – bujkált, az 1990-es évek első felében azonban kitették a tanúprogramból, mert nem hagyott fel a kábítószer-kereskedelemmel. Mivel egykori társai nem értek meg magas kort és számuk egyre csak fogyatkozott, Hill lassan megnyugodott, hogy tán mégsem éri utol a maffia bosszúja. Az utóbbi években egyre többször szerepelt, feltűnt dokumentumfilmekben és gyakori vendége volt Howard Stern rádióműsorának.

A törvénnyel a későbbiekben még többször is összeütközésbe került, többek közt ittas vezetés miatt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.