Kívülről kell fújnia a himnuszt annak, aki brit akar lenni

Grund

2012. július 1., vasárnap 17:25, frissítve: vasárnap 17:28

Fejből kell tudnia a brit nemzeti himnusz első versszakát azoknak a bevándorlóknak, akik fel akarják venni a brit állampolgárságot – legalábbis a brit kormány készülő új "hazafiassági irányelvei" alapján.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint a brit belügyminisztérium őszre állítja össze azt a tervezetet, amely megszabja, hogy az állampolgárságra pályázóknak mi mindent kell tudniuk és ki mindenkit kell ismerniük.

A készülő állampolgársági tananyagban szerepel II. Erzsébet királynő csakúgy, mint William Shakespeare; Isambard Kingdom Brunel, a 19. század talán legnagyobb brit mérnökzsenije; a Beatles; Lord Byron, a költőóriás; Wellington hercege, a waterlooi győző; Alexander Fleming, a penicillin felfedezője; Edward Elgar zeneszerző és sokan mások. Mindemellett fel kell mondani kívülről a brit nemzeti himnusz, a világhírű God Save the Queen első versszakát.

A The Sunday Times tudomása szerint az új vizsgafelkészítő tankönyv – most első ízben – külön felhívja majd az állampolgárságért folyamodó bevándorlók figyelmét arra is, hogy „történelmileg az Egyesült Királyság keresztény ország”.

A lap szerint kifejezetten az iszlám fundamentalizmusra utal az a kitétel, hogy „a brit társadalomban nincs helye a szélsőségességnek és az intoleranciának”.

A jelenlegi állampolgársági vizsgát még a Munkáspárt vezette előző brit kormány honosította meg 2005-ben. A bírálók szerint azonban a mostani tananyag túlságosan „triviális” dolgokra összpontosít, például arra, hogy miként lehet szociális ellátásért vagy hitelért folyamodni, hogyan kell leolvasni a gázórát vagy kihez kell fordulni a háztartási hulladék elszállítása ügyében.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció szerint az állampolgársági tanfolyamnak olyan tudásanyagot kell átadnia, amely „a britség lényegét” jelenti; ennek része a himnusz első versszakának kötelező ismerete is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.