Költők és írók hoztak létre független mentorhálózatot

Grund

2017. január 9., hétfő 14:15, frissítve: hétfő 14:36

Ijjas Tamás költő, író ötlete nyomán – miszerint egy éven át ingyen mentorál egy pályakezdőt – Nemes Z. Márió költő, kritikus és esztéta kezdeményezésére számos költő és író fogott össze, hasonló feladatot vállalva, mint amilyet Ijjas megfogalmazott.

Független mentorhálózat című Facebook-posztjukban tették közzé a hírt:

„Csatlakozva Ijjas Tamás kezdeményezéséhez, és tiltakozva a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. központosított és államilag helyzetbe hozott működése ellen független tehetséggondozó mentorhálózatot hirdetünk. A résztvevő mentorok vállalják, hogy egy évig ingyen egy fiatal tehetség irodalmi munkáját követik, és – közös megállapodás alapján – rendszeres szakmai konzultációkkal segítik további fejlődését. A leendő mentorált – híven Ijjas Tamás eredeti felhívásához – 17 és 30 közötti, kötettel nem rendelkező pályakezdő, akinek pályázati anyagát (10 oldalnyi verset vagy szépprózát) 2017. január 31-ig kell eljuttatnia az általa kiválasztott mentornak. A mentorok február nyolcadikán közlik döntésüket a pályázókkal. Reméljük, hogy ezzel a kezdeményezéssel hozzájárulhatunk a fiatal tehetségek kibontakozásához, és egyúttal rá tudunk mutatni a kortárs irodalom politikailag és gazdaságilag is kiszolgáltatott helyzetére. Szeretettel várjuk további vállalkozó kedvű mentorok jelentkezését is!”

A pályázó tehát maga választhatja ki, hogy melyik alkotó mentoráltja szeretne lenni, és amennyiben a mentor is rábólint, vagyis kiválasztja a jelentkezőt, már kezdődhet is a munka. Cikkünk megjelenésekor összesen huszonegy költő és író ajánlotta fel szolgálatait, a lista viszont még bővül, mindenesetre közöljük a névsort, akiknek ímélcímét, ahová a pályázatokat el lehet küldeni, a vonatkozó Fb-posztban találják a jelentkezők:

Babiczky Tibor, Bartók Imre, Bencsik Orsolya, Deres Kornélia, Csobánka Zsuzsa Emese, Gerőcs Péter, Kollár Árpád, Krusovszky Dénes, Lanczkor Gábor, Nagy Márta Júlia, Nemes Z. Márió, Németh Zoltán, Orcsik Roland, Pion István, Pollágh Péter, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Sopotnik Zoltán, Térey János, Tolvaj Zoltán, Závada Péter.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.