Mégsem költözik a könyvhét a Vörösmarty térről? - Magyar Nemzet

Mégsem költözik a könyvhét a Vörösmarty térről?

2016. március 24., csütörtök 15:10, frissítve: csütörtök 17:44

A könyvhét szervezői csütörtök délelőtt adtak ki közleményt arról, hogy a főváros vezetése megtagadná a 87. Ünnepi Könyvhéttől a Vörösmarty tér használati jogát. Csaknem száz éve a belvárosi tér ad otthont a könyvhétnek, amely ráadásul két hónap múlva kezdődik, így nagyon kényes helyzetet teremtene egy ilyen döntés. Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere azt mondja: ő a könyvhét mellett áll. Az Együtt budapesti elnöke szerint egy parkoló, sajtóértesülések szerint a vendglátós lobbi áll a háttérben. A főpolgármester is foglalkozna az üggyel. Délután az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezte a Főpolgármesteri Hivatal: az illetékes bizottság tagjai és a főpolgármester is támogatja a Vörösmarty téri helyszínt.

Az Ünnepi Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése délelőtt közölte: a főváros meg kívánja tagadni a Vörösmarty tér használati jogát a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhéttől, alternatívaként a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlva fel.

A könyvszakmai szervezet határozottan tiltakozik a döntés ellen. Az érzékenység érthető, hiszen az elmúlt nyolcvanhét évben szinte mindig a Vörösmarty tér adott otthont az Ünnepi Könyvhétnek, amely eddig csak egyszer maradt el, 1957-ben, amikor a bebörtönzött írók iránti szolidaritásból egyáltalán nem tartották meg a könyvhetet.

Vita a fővárosnál – Kocsis a nyilvánosság előtt a könyvhét mellé állt

Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere és az illetékes tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság alelnöke válaszul szintén közleményt adott ki, amelyben „durva valótlanságnak” minősíti, hogy ilyen döntés született volna, és kifejti, hogy részéről támogatja a könyvhetet: „A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet” – írja. Azt nem közölte, hogy milyen megfontolásból tette ezt a felajánlást. Az Origónak adott nyilatkozata alapján Kocsis kezdettől a Vörösmarty téri helyszín mellett állt, állítása szerint közölte is a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnökével, Láng Zsolttal, hogy mindenképp igennel fog szavazni a Vörösmarty téri engedélykérelemre. Úgy tudjuk, Tarlós István főpolgármester is tárgyal majd a felekkel, várhatóan kedden születhet döntés az ügyben.

A főváros cáfol, gyorsan rendeződik a konfliktus

Néhány órával a MKKE közleménye után a Főpolgármesteri Hivatal is közleményt adott ki. Eszerint már nincs vita az önkormányzatban arról, hogy a Vörösmarty téren kell megtartani a könyvhetet, sőt, az önkormányzat állítása szerint ezt már korábban el is döntötte az illetékes bizottság.

Ezt Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság március 8-i ülésén arról döntött, hogy a Vörösmarty tér „Harmincad utca felőli részére adható közterület-használati engedély parkolás céljára”

A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja, így a könyvhét által igényelt területet sem - írták.

„Egyidejűleg azonban szeretnénk kijelenteni, hogy a rangos kulturális rendezvénnyel tett kivétel nem jelenti azt, hogy a főváros közterületi állapotának rendezését szolgáló koncepció érvényesítéséről a főváros a jövőben lemondana” – áll a közleményben.

 

Mennyi nyolcszáz négyzetméter?

Az ügyet csütörtök reggel, még a MKKE közleménye előtt megszellőztető Magyarnarancs.hu szerint „az ügy háttérben talán az lehet, hogy a Vörösmarty téri vendéglősöknek ne kelljen egy hétvégére visszapakolni a teraszaikat, hogy átadják a helyet a könyves sátraknak”. Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke másképp értelmezi az ügyet: szerinte Kocsis Máté nem mond igazat, és a fővárosnak az a döntése lehet a háttérben, hogy április végétől lakossági parkolót alakítanak ki a Vörösmarty téren, amelyre a József Nádor téri építkezés miatt lehet szükség, ezért nem jut hely a júniusi könyvhétnek. Az erről szóló határozatot Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke szerint azután hozták meg a könyvhét szervezőinek tudta nélkül, hogy március 8-án tárgyaltak a MKKE-vel. A téma már ekkor is a könyvhét áthelyezése volt, amivel a szervezők nem értettek egyet. A parkoló valószínűleg tényleg nem tenné kényelmesebbé a rendezvényt, azonban valószínűleg el sem lehetetlenítené azt. A Harmincad utca torkolatánál alakítanának ki 830 négyzetméteres parkolót, ami jelentős terület ugyan, de közel sem a teljes Vörösmarty tér.

Kányádi Sándor dedikál

Fotó: Magyar Nemzet / Kocsis Zoltán

A könyvhét szempontjából a legnagyobb problémának az tűnik, hogy alig több mint két hónap múlva kezdődik a rendezvény. Az utolsó pillanatban helyszínt változtatni pedig „beláthatatlan károkat okozna” a könyvhétnek a szervezők szerint.  Mint a MKKE közleménye felhívja a figyelmet – a felajánlott helyszín, a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér hosszú távon nem is adhatna otthont a könyvhétnek, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.

„A Vörösmarty tér az 1929 óta – egyetlen alkalom kivételével – minden évben megrendezett, 87 éves tradícióval rendel­ke­ző, az ország 80 településén s a határokon túli magyarlakta városokban megszervezésre kerülő, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt, bejáratott, ikonikus, központi helyszíne, ahová évről évre több tízezer olvasó látogat ki. A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltozta­tása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt” – írja közleményében a MKKE.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.