Koncerttel ünnepli születésnapját Egri János

fib

2016. február 13., szombat 08:59

Ötvenedik születésnapját ünnepli hazánk egyik legkiválóbb bőgőse, basszusgitárosa, Egri János. Ebből az alkalomból február 13-án, szombaton a budapesti G3-Gödör Klubban barátai és zenésztársai társaságában ad nagyszabású koncertet.

Egri János gyerekként klasszikus zenét tanult, de kamaszkorában a pop- és rockzene hatására a hegedűről a basszusgitárra váltott. Később rátalált a dzsesszre és a bőgőre, és innen nem volt visszaút, tizenhét évesen már közönség előtt muzsikált, azóta pedig hazánk egyik legnevesebb dzsesszzenészének mondhatja magát. Műfaji palettája rendkívül sokszínű, a modern mainstreamtől kezdve a crossoveren át a popzenéig játszik mindent, ami minőségi, szombat esti koncertjén ezekből mind kaphatunk majd ízelítőt. A fellépés így tehát nem csak a dzsessz rajongóinak lesz tökéletes kikapcsolódás.

A főszerep persze természetesen a dzsesszé és a dzsesszmuzsikusoké, ami nem is csoda, hiszen Egri János a pályáján szinte minden jelentős magyar dzsesszmuzsikussal játszott már együtt, köztük Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Snétberger Ferenccel, Tony Lakatossal vagy Dresch Mihállyal. Közreműködött popzenében is Horváth Charlie mellett, de az etnodzsesszben és a világzenében is ugyanúgy otthon van. Oláh Kálmánnal és Balázs Elemérrel hozták létre 1990 óta működő, azóta világhírűvé vált zenekarukat, a Trio Midnightot.

Dzsessz, blues, funk és cigányzene

A zenész gyakori vendége a külföldi fesztiváloknak, és több mint húsz lemezen hallható a játéka, számos világsztárral dolgozott már együtt: Frank Zappával, James Moodyval, Tony Scott-tal, Jack DeJohnette-tel, Steve Grossmannal, Lee Konitzcal és Hal Galperrel. Vagy épp Pat Methenyvel, aki budapesti koncertje után épp abba a klubba tért be kipihenni a fellépés fáradalmait, ahol Egriék játszottak. A gitárosnak annyira megtetszett a muzsika, hogy beszállt maga is, később pedig már csak a Trio Midnight kíséretével volt hajlandó fellépni hazánkban. A sok vendégszereplés mellett Egri Jánosnak saját lemeze eddig mindössze kettő jelent meg, az 1998-ban az Egri János Grouppal készített Moods és a 2000-es Soft Waves.

– A több mint kétórás koncert énekescentrikus lesz – árulta el Egri János korábban, hozzátéve: a dzsessz mellett blues-, funk-, világ-, cigányzenei és popdalok is elhangzanak tizennyolc-húsz muzsikus előadásában. A fellépők között lesz a Trio Midnight, Malek Andrea, Szulák Andrea, Török Ádám, Fekete Jenő, Szőke Nikoletta, Dresch Mihály, Kőszegi Imre, Szakcsi Lakatos Róbert, Egri János Jr., David Yengibarian és a Romano Drom. A műfaji kavalkád tehát garantált, aki szereti a minőségi muzsikát, a szombati koncertben biztosan nem csalódik.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.