Koppány szerepét Stohlra osztotta Alföldi Róbert

2013. április 3., szerda 19:15, frissítve: szerda 22:10

A Kőműves Kelemen rock-ballada vezeti fel az István, a király augusztusi jubileumi előadását, mindkét darabot Alföldi Róbert rendezésében láthatjuk. A Nemzeti Színház leköszönő igazgatója szerdán a sajtó képviselői előtt ismertette szereposztását.

Előfutára volt a Kőműves Kelemen az István, a király rockoperának, és ahogy egykor, most is az előfutára lesz – fogalmazott Rosta Mária producer a két darab nyári előadása kapcsán. Mindkét Szörényi–Bródy-művet Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház leköszönő igazgatója rendezi. A Kőműves Kelement június 14-én mutatják be a RaM Colosseumban, az István, a király új rendezése augusztus 17-én debütál a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Román Sándor, a RaM Colosseum igazgatója elmondta: a Kőműves Kelemen volt az első koreográfusi megmérettetése. Úgy fogalmazott: egy színház akkor jó, ha mindig különlegességekkel áll elő, és Alföldi Róbert rendezése másfajta üzenettel bíró darabként fog megjelenni. A rock-ballada címszerepét Stohl András kapta, a vándort Blaskó Péter, Annát, Kőműves Kelemen feleségét Radnay Csilla, a kőműveseket Szatory Dávid, Hujber Ferenc, Marton Róbert, Fehér Tibor, Széplaky Géza, Dolmány Attila, Mohai Tamás, Wunderlich József, Kárpát Attila, Kovács Dénes, Széchenyi Krisztián és Hernicz Albert alakítja. A dramaturg Vörös István, a koreográfus Vári Bertalan lesz, ők az új István-színrevitel létrehozásában is részt vesznek.

Szörényi és Alföldi. A rendező szabad kezet kapott a szerzőktől

Szörényi és Alföldi. A rendező szabad kezet kapott a szerzőktől

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet


Az István, a király előadásának aktualitását a jubileum adja: augusztusban lesz kerek harminc éve, hogy a városligeti Király-dombon hatalmas érdeklődés mellett először mutatták be a darabot, s a három évtized során Koltay Gábor, Kerényi Imre, Iglódy István, Novák Ferenc Tata és Szikora János vitte színpadra.

„Nagyon fontos, hogy tíz-húsz évenként a kor ránézzen” – fogalmazott a rock-opera jelentősége kapcsán Alföldi Róbert. A rendező elmondta, az egyik darabnak az a mondanivalója, hogy „építünk, építünk, aztán leomlik”, a másiknak pedig az, hogy „magyarok, magyarok, halálra ölik egymást”. „Nem kell egyiket sem aktualizálni primitív módon – tette hozzá. – Remélem, hogy tud olyan tükröt tartani, ami arra késztet, hogy elgondolkozzunk dolgokon.” Hangsúlyozta: szeretné, ha az előadás visszahozná azt az egymás felé fordulás és összetartozás érzését, amelyet az ősbemutató harminc évvel ezelőtt kiváltott a közönségből.

Alföldi Róbert kiemelte: szabad kezet kapott az alkotóktól, így a szereposztást maga állíthatta össze, kötöttségek nélkül. Szereposztását speciálisnak nevezte, és elárulta, hogy elsősorban nem zenészi, hanem rendezői szempontból válogatott. Lapunk megkérdezte, mi a garancia arra, hogy a szereplők énekesként megállják majd helyüket a színpadon, s így megtudtuk: énektanár és maga Szörényi Levente is meghallgatta a színészeket, akiknek többsége már énekes lemezt is kiadott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Varga Miklós és Nagy Feró is színpadra lép

A 2013-as István, a királyban lesznek olyanok, akik már korábban is játszottak valamelyik rendezésben, így a társulatos változatban debütált Feke Pál lesz a címszereplő, a csíksomlyói előadásban sikerrel bemutatkozó Novák Péter pedig a táltos. Az, hogy Alföldi Róbert merőben másként közelíti meg majd a darabot, mint rendező elődei, az is mutatja, hogy Koppány szerepére Stohl Andrást kérte fel. A krónikás Blaskó Péter, Asztrik László Zsolt, Laborc Szemenyei János, Réka Tompos Kátya, Gizella Radnay Csilla, Sarolt Udvaros Dorottya, a három feleség Simon Bogi, Bánfalvi Eszter és Csépai Eszter, a három főúr Schneider Zoltán, Hevér Gábor és Znamenák István, Vecelin Makranczi Zalán, a két német lovag pedig Józan László és Farkas Dénes lesz. Érdekesség, hogy színpadra lép az ősbemutató két nagy ikonja is, Varga Miklós és Nagy Feró, de egyelőre meglepetés, hogy pontosan milyen szerepkörben láthatjuk majd őket. „Ez a két szereposztás olyan minőséget hordoz, amely önmagáért beszél” – mondta Alföldi Róbert, aki nem titkolta: a két rendezés nagyon nagy munkát jelent majd számára is. A díszleteket Menczel Róbert, a jelmezeket Nagy Fruzsina tervezi.

Rosta Mária ismertette az előadás fontosabb paramétereit: 860 négyzetméteres színpadon mozog majd 300 szereplő és zenész, különleges, 20 méter magas, nem historizáló díszletrendszert építenek ki, s kortárs jelmezeket látunk majd. Mindez 260 millió forintba kerül, ami Magyarországon – hasonlóan a többi Szörényi-bemutatóhoz – egyedülálló nagyságrendet képvisel. A négy előadásból hármat Szegeden láthatunk, a 17-ei és 18-ai bemutató jegyeit már februárban eladták, és mostanra már a harmadik alkalomra sincs hely, a Papp László Budapest Sportarénában augusztus végén rendezendő bemutató jegyeinek pedig már több mint 60 százaléka elkelt. Dvd is készül az új rendezésből, ezt karácsonyra jelentetik meg.

Elhangzott az is, hogy először szólal meg a zenei alap élőben, a MÁV Szimfonikus Zenekar hatvan zenészét és az élő rock-bandát Kesselyák Gergely vezényli majd. Ilyen formában még sosem adták elő a darabot, az egyetlen nem playbackes előadáson is szintetizátor helyettesítette a zenekart.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.